Foto: Lehtikuva/AFP/Scanpix/Anders Wiklund

Martin Schibbye: "Kamp för yttrandefriheten är viktigast"

Vid tvåtiden finsk tid inleddes presskonferensen med de båda frisläppta svenskarna som suttit fängslade i Etiopien. – Det är nästan en större chock att släppas än det var att gripas, sade Johan Persson.

Under presskonferensen upprepade de båda att deras högsta prioritet efter frisläppandet är att kämpa för yttrandefrihet och att belysa situationen för alla politiska fångar som fortfarande sitter kvar i Etiopiens fängelser.

– Det arbetet börjar idag och pågår resten av våra liv. Det vi har drömt om i 14 månader är att börja skriva, sade Martin Schibbye.

Han sade att ett sätt att hantera den dagliga situationen var att försöka se det som att de inte var verkliga fångar, utan att de gjorde wallraffande reportage i rollen som fängslade.

– Vi har hamnat i situationen som våra intervjuobjekt varit i innan. Vi har nog blivit bättre journalister av detta, sade Johan Persson.

De berättade att de under fängelsetiden tränade mycket, pratade med varandra ofta och försökte hålla sig aktiva för att på bästa sätt klara vistelsen.

Efter frågor från andra journalister på plats om deras motiv och det kloka i att försöka sig på inresa i den konfliktfyllda regionen, betonar de båda att det inte finns något tveksamt i skälen till en reportageresa.

– Journalister tar risker för att söka nyheter. Det är vanligt journalistiskt fotarbete, sade Martin Schibbye. Det unika är de hårda förhållanden vi utsattes för, fortsatte han. Han påpekade också att det som saknats i den internationella rapporteringen från konflikten i Etiopien är skildringar från personer som varit på plats. Det motiverade deras resa.

Martin Schibbye blev påtagligt rörd då han talade om gripandet och att militären använt sig av hotelser när filmer spelades in som senare användes i rättegången mot dem.

Johan Persson berättade att de hotades till döden många gånger, och att han vid ett tillfälle förmåddes att tro att ett skott som avlossades hade dödat kollegan Martin Schibbye.

Under presskonferensen fick de flera frågor om vad de ansåg om den svenska regeringens agerande och om rapporteringen i Sverige. På det svarade de att de inte kunnat följa med i vad som sagts och gjorts, men uttryckte en stor tacksamhet gentemot den svenska personalen på ambassaden i Etiopien.

–Det tragiska är att Etiopien nog vunnit i slutändan. Många journalister kommer inte våga åka in efter det här, sade Johan Persson.

Presskonferensen som hölls i ABF-huset i Stockholm bevakades av många internationella medier. Den pågick i strax över en timmes tid, och därefter planerade de båda frigivna journalisterna att fortsätta ge separata intervjuer till medier under de följande timmarna.

Läs vår Nordenkorrespondent Matts Lindqvists rapport i Hbl imorgon lördag