Benådade journalisternas ord kan reta Etiopien

Martin Schibbye och Johan Persson menade ingenting av ångern i sin nådeansökan. Den vara bara en charad för att bli fria. Uttalandet lär reta upp Etiopien och kan vändas mot Sverige.

Svenskarna gjorde vid hemkomsten klart att enda sättet att slippa ut ur fängelse var att "gå ner på knä".

– Beslutet att söka nåd var lätt att ta, men svårt att leva med, sade Schibbye.

Etiopiens rättssystem är "ett jävla skämt", sade Persson, där "politiker skriver domarna".

–Det kommer att bli lite pinsamt eftersom detta har förhandlats fram med svensk diplomati. Även om svenska UD inte kan stå som garant för vad Martin och Johan säger slår det indirekt tillbaka på Etiopien-Sverige-relationen när de så uppenbart bryter löftet i nådeansökan, säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

Etiopien blir "jättebesviket"
Det kan innebära ett bakslag för utrikesminister Carl Bildts förhoppningar om en ny, närmare relation till Etiopien, bedömer Tronvoll.

En person med nära band till den etiopiska regimen håller med.

– Etiopien kommer att ta upp det med Sverige, säger han.

Etiopien blir också "jättebesviket", tror han, på att svenskarna i sin kritik inte tydligt skilde på hur de blev behandlade av Somalidelstaten, där Ogaden ligger, och av de centrala myndigheterna i huvudstaden.

Ingen Bildt-kritik
Bildts bakgrund i Lundin Petroleum gjorde att en del debattörer och politiker ansåg att han var jävig. De hävdade också att han inte stod upp för yttrandefriheten i fallet Schibbye/Persson. De båda sade sig ännu inte veta vad regeringen gjort för dem – annat än ambassadpersonalens hårda arbete. För dagen hade de ingen kritik mot utrikesministern.

– Vi åkte inte dit för att sätta dit Bildt, sade Persson, även om planen var att granska hur oljebolag som Lundinägda Africa Oil påverkar civilbefolkningen i det stängda konfliktområdet.