LEHTIKUVA / AFP PHOTO/ ODD ANDERSEN

Breivik log när han fick domen

Massmördaren Anders Behring Breivik, 33, tog emot fängelsedomen med ett smil. Han döms till 21 år, den norska lagens strängaste straff, för terrorhandlingarna i Oslo och på Utøya. Breivik överklagar inte domen, ej heller riksåklagaren.

I går kunde norrmännen andas ut. Hela Norge har hållit andan i väntan på domen. Strax före tio, lokal tid, leddes Anders Behring Breivik in i rättssal 250 i Oslos tingsrätt. Han var klädd i mörk kostym, bar en mörk, slarvigt knuten slips och hade händerna fängslade.

En polisman låste upp handbojorna och mördaren satte sig till rätta, men först gjorde han den högerextrema hälsning vi sett vid flera tillfällen under rättegången.

Tingsdomare Wenche Elizabeth Arntzen, en av fem domare som dömt Behring Breivik, läste upp domen.
Anders Behring Breivik döms till 21 års fängelse. Efter 21 år kan domen förlängas med fem år i taget, så länge som Behring Breivik bedöms som en fara för samhället.

Behring Breivik placeras i ett specialbyggt cellblock på Ila-fängelset. Några av Norges farligaste brottslingar sitter redan på Ila. Anders Behring Breivik tillåts inte umgås med dem. Han hålls isolerad i sin egen trerumscell: ett sovrum, ett arbetsrum och ett gym.

Önskad dom
Anders Behring Breivik lyssnade småleende på när Wenche Elizabeth Arntzen läste upp domen.
I själva verket fick han precis den dom som han önskat. Behring Breivik har i rätten protesterat mot att några av Norges mest kända rättspsykiatriker förklarat att han var psykotisk när han begick terrordåden.

Rättspsykiatrikerna var oense om diagnosen. En expertgupp ansåg att han var psykotisk, en annan att han var frisk och kan dömas till fängelse.
Tingsrättens fem domare valde att tro på de senare. Domen är enhällig.

"Riktig dom"
– Jag tycker att det var en riktig dom. Jag har svårt att förena påstående om sinnessjukdom, speciellt paranoid schizofreni, med det som faktiskt skedde, säger Tore Sinding Bekkedal, en av dem som överlevde massakern på Utøya.
- Han var helt klar över vad han gjorde, säger han under en paus i rättegången.

Fantasiriddare
Under tiden fortsätter domaren Wenche Elizabeth Arntzen och hennes kollega Arne Lyng att läsa upp tingsrättens motiveringar till domen, ett tidskrävande arbete. Det tog dem flera timmar att läsa upp det 90 sidor långa dokumentet.
Tingsrätten avfärdar Behring Breiviks uppgift om att det existerar att hemligt anti-muslimskt nätverk i Europa, som han är med i, och vars andra medlemmar när som är redo att slå till igen.
– Rätten har inte funnit något stöd för att Knights Templar existerar, säger hon.

Bra dom
De anhöriga till 22-julioffren var nöjda med att tingsrätten använde det strängaste straff Norge har.
Christin Bjelland, viceordförande i den nationella stödgrupp som skapades efter attentaten, säger att domen är vad många hoppats på. Framför allt är det viktigt att den är enhällig.

– Enligt våra lagar är det inte möjligt att döma honom till livstid, men på det sätt som lagen används betyder det i praktiken att vi slipper att se honom igen.

Behring Breivik dömdes till 21 år, men kan ansöka om benådning när han har suttit 10 år. Enligt Christin Bjelland är det rent hypotetiskt. Han kommer fortsättningsvis att betraktas som för farlig för att sättas på fri fot.

Hur reagerade du på att han log när domen lästes upp?
– Han skulle ha lett oberoende av hur det slutat. Normala människor jämför andras reaktioner med sina egna. Det är omöjligt i det här fallet. Ingen kan förutse vad han kommer att göra. Vikigast är att alla fakta har gåtts igenom, att alla offer har blivit hörda och att han får ett hårt straff för de ohyggliga saker han gjort, säger Bjelland.

Erkänner inte domen
Efter att domarna avslutat sin sex timmar långa uppläsning av motiveringarna till domen vände sig Wenche Elizabeth Arntzen mot den åtalade.
– Jag erkänner inte domen, men jag kommer heller inte att överklaga, sade Behring Breivik trots att både hans försvar och domaren vädjade till honom att använda sin betänketid.

Då fortsatte Breivik:
– Jag önskar att avsluta med en beklagan. Jag vill beklaga till alla militanta nationalister i Norge och Europa för att...
Här blir han avbruten av domaren innan han fortsätter:– ... att jag inte dödade fler.