Norsk psykatriexpert: Domen var korrekt

Den norska psykiatriexperten Kjersti Narud tycker att det var rätt av domarna att döma terroristen Anders Behring Breivik som frisk.

Narud har ofta använts som en psykiatrisk kommentator i medierna under rättegången, men har tidigare vägrat att säga vad hon tycker. Nu avslöjar hon att hon länge varit av åsikten att Breivik är frisk.

–Om det är vanföreställningar, paranoid psykos eller politisk paranoia han har haft, så har han inte varit oorganiserad på ett sätt som gör honom psykotisk i rättspsykiatrisk mening, säger hon till NTB. Hon tycker att domen är korrekt.

–Vi har haft de två psykiatriska rapporterna och därtill har vi haft ett antal andra vittnen, polisvittnen som ifrågasatte honom tidigt, hälsoteamet på Ila och andra–och ingen har sett tecken på psykos. Han har visat en mycket hög grad av kontinuitet genom fängelset. Han har uppträtt samlat och ganska konsekvent och integrerat. Att han på något sätt har en psykos, det utesluter jag inte. Men det är inte alls så genomgripande att han var otillräknelig när han begick gärningen, säger Narud.