Foto: EPA/Berit Roald. Advokat Geir Lippestad och Anders Behring Breivik.

Maxstraffet 21 år för massmorden i Norge

Tingsrätten i Oslo har i dag dömt Anders Behring Breivik till 21 års fängelse med möjlighet till förlängning, lagens strängaste straff i Norge. Enligt domaren var tingsrätten enig.

Hela Norge har hållit andan i väntan på domen. Några minuter före tio, lokal tid, fördes Anders Behring Breivik in i rättssal 250 i Oslo tingsrätt. Han var klädd i mörk kostym och bar en mörk, slarvigt knuten slips.

En manlig polis låste upp Behring Breiviks handbojor när mördaren redan hade satt sig till rätta mellan sina advokater. Tingsdomare Wenche Elizabeth Arntzen, en av fem domare som dömt Behring Breivik, läste upp domen som Norge väntat på.

Anders Behring Breivik kommer att placeras i ett specialbyggt cellblock på Ila-fängelset. Där kommer han att hållas isolerad från fängelsets övriga interner.

Behring Breivik lyssnade småleende till domen, en fängelsedom är precis vad han önskat. Behring Breivik har under rättegången protesterat mot att flera av Norges främsta rättspsykiatriker dragit slutsatsen att han var psykotisk när han utförde sina attentat den 22 juli i fjol. En av hans advokater berättade efter domen för norska medier att Breivik accepterar domen och inte tänker överklaga.

Under rättegången var rättspsykiatrikerna djupt oense om vilken diagnos man skulle ge Anders Behring Breivik. En expertgupp ansåg att han var psykotisk, en annan att han var tillräknelig och kan dömas till fängelse. Tingsrättens fem domare var dock eniga i sin dom.

Wenche Elizabeth Arntzen fortsätter nu att läsa upp de 90 sidor långa premisserna för domen. Den uppläsningen kommer att ta flera timmar.

Påföljden i målet, förvaring i 21 år, är det strängaste straffet i norsk strafflag som kan tas i bruk om ordinärt fängelsestraff inte anses vara tillräckligt för att värna om andras liv, hälsa och frihet. Straffet kan förlängas med fem år i taget och kan betyda en reell livstidsdom.

Hade Anders Behring Breivik åtalats och dömts för brott mot mänskligheten hade han kunnat dömas till 30 år i fängelse, men då hade straffet inte kunnat förlängas.