Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Centerledningen behöver nytt blod, säger Paavo Väyrynen

Centerledningen behöver nytt blod, säger veteranpolitikern Paavo Väyrynen och avser sig själv. Han vill leda partiet de närmaste elva åren.

– Självberöm är ytterst motbjudande, men jag måste försvara mig när mina starka sidor vänds mot mig som om de vore nackdelar.

Paavo Väyrynen har kallat till presskonferens för att upprepa att han är den kraft Centern behöver i exceptionellt svåra tider, och för att tydliggöra varför. Då Mari Kiviniemi trots en i Väyrynens ögon stark oppositionspolitik inte har lyckats vända på folkopinionen behövs nytt blod i partiledningen, säger han.

– Jag har goda förutsättningar att snabbt göra Centern till största parti.

Väyrynen säger sig hoppas på en positiv ordförandekampanj utan smutskastning. Han ogillar att andra för fram hans ålder (65) som en dismerit.

– Hade jag blivit president och suttit i två perioder skulle jag ha jobbat i tolv år till. Blir jag nu partiordförande och vi vinner kommunalvalet fortsätter jag som ordförande till riksdagsvalet. Det är ett statsministerval, och vinner jag det kan det bli två valperioder i regeringen. Tillsammans är det bara elva år.

Väyrynen är besviken på att hans långa politiska erfarenhet vänds emot honom. Han påminner om hur han som partiordförande 1980–90 lyfte partiets väljarstöd till nya höjder. Inte heller accepterar han att man knorrar över att hedersordföranden kandiderar för ordförandeklubban.

– Helt normalt är det visserligen inte, men vi måste beakta att partiet är i kris. Förlusten i riksdagsvalet förra året var tidernas största, det är inte heller normalt. Och då vi nu ser att det lyft jag gav partiet i presidentvalskampanjen inte bär längre är det dags att ta över. Den äldre generationen måste ta ansvar, annars riskerar framtiden att bli mycket mörk.