Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Kiviniemi oroad över splittrat Centern

Centerns ordförande Mari Kiviniemi säger att en orsak till att hon avgår är oenigheten inom partiet.

Så värst mycket nytt brukar inte finnas att förtälja på presskonferenser man sammankallar för att berätta om beslut man berättat om föregående dag.

På måndagens presskonferens kunde Centerns ordförande Mari Kiviniemi ändå bekräfta det många misstänkte redan på söndagen, när hon meddelade att hon avgår som partiordförande.

Det är inte den lilla svackan i partiets popularitet som är orsaken. Enligt Yles mätning har Centerns väljarstöd visserligen sjunkit en procentenhet sedan senaste mätning, men siffran ryms inom felmarginalen och partiet ligger inte långt efter tvåan SDP och har lämnat Sannfinländarna bakom sig. 

Den lilla svackan fick Kiviniemi att fatta sitt beslut nu, men hon hade ruvat på det redan en tid.

– Gallupsiffrorna är en orsak till att jag avgår. En annan är att jag vill att Centern har en ordförande som hela fältet stöder. Vi måste vara eniga om vi vill bli det största partiet igen och det har vi inte lyckats vara.

Varför är ni inte eniga?
– Det är svårt att säga men det finns olika åsikter i vissa sakfrågor.

I vilka frågor?
– Till exempel i EU-frågorna.

Inte heller Anneli Jäätteenmäki blev långvarig som Centerns ordförande. Finns det alls rum för en kvinnlig ledare i Centern?
– Det är en bra fråga.

Finns det en risk för att partiet nu tar ett steg tillbaka, till tiderna då partiet uttryckligen var landsbygdens och glesbygdens parti?
– Därför hoppas jag att vi får många kandidater i ordförandevalet.

Tillsvidare är det två äldre herrar som kandiderar?
– Jag hoppas som sagt att vi får flera kandidater.

Vilken är din egen politiska framtid?

– Jag har mitt mandat i riksdagen tre år till. Efter det är det svårt att säga vad jag gör. Det enda som är säkert är att jag inte kandiderar på partikongressen i Rovaniemi, och inte heller på kongressen om två år och inte på kongressen om tjugo år.

Centern partisekreterare Timo Laaninen sade i Yles Morgon-tv att han tror att många fler kandidater kommer att anmäla sig till ordförandevalet de närmaste veckorna. Som möjliga kandidater ses till exempel Centerns vice ordförande Tuomo Puumala och EU-parlamentarikern Riikka Manner.

Enligt Laaninen förändrar Kiviniemis beslut valets konstellationer helt. Nu behöver ingen öda energi på att kritisera den sittande ordföranden utan kandidaterna väntas lägga fram visioner om Centerns och Finlands framtid.