Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström. Tuomo Puumala.

"Centern behöver en åttiotalist"

När Mari Kiviniemi drar sig tillbaka ökar pressen på Centerns unga generation att föra fram en ordförandekandidat. - Av åttiotalisterna är det framför allt Tuomo Puumala som är skickad för uppdraget, säger Centerungas ordförande.

Centerungas ordförande Antti Kurvinen vädjar till Karlebybon Tuomo Puumala att ställa upp i Centerns ordförandeval i juni. Puumala är vice ordförande i Centern och riksdagsledamot sedan 2007.

Hittills har bara Paavo Väyrynen, 65, och Mauri Pekkarinen, 64, uppgett att de ställer upp i ordförandevalet. Puumala fyller 30 i morgon, tisdag.

- Pekkarinen och Väyrynen har sina starka sidor, men nu ligger förväntningarna på min egen generation, åttiotalisterna. Det krävs ett generationsskifte för att partiet ska gå framåt, så har det alltid varit, säger Kurvinen.

Han anser att Puumala är den lämpligaste kandidaten för ordförandeposten.

- Vi behöver en kraft som kan förena och hela partiet genom att luta tillbaka på våra grundläggande värderingar. Tuomo representerar den nya generationen som är fri från vissa laster som de äldre bär på. Han är en lagspelare som kan lyssna till andra, säger Kurvinen.

I sin blogg skriver Kurvinen att Centern "i sin andliga baksmälla har försökt tydliggöra för sig själv vad partiets ideologi egentligen betyder".

- Vi har glömt bort de fattiga, den regionala segregeringen, den sociala rätvisan och att vi ska vara ett bildningsparti, säger han till Hbl.

Den nya ordföranden ska gå tillbaka till rötterna, finna ideologin, uppdatera den och övertyga väljarna om att det lönar sig att rösta på Centern.

Är det inte lite väl tufft att begära att en 30-åring ska klara av allt det på drygt tre månader?

- Tuomo har varit riksdagsledamot i fem år, partiets vice ordförande i fyra år och Centerungas ordförande i fyra år. Han sköter EU-frågor i riksdagens stora utskott och han har varit kommunpolitiker i tre perioder. Esko Aho var mindre erfaren än så då han tog över som partiledare, säger Kurvinen.

Puumala har lovat lämna besked om en eventuell kandidatur efter påsk.

Vad händer om han tackar nej?

- Pressen på de andra åttiotalisterna Annika Saarikko och Rikka Manner ökar en hel del. I den här situationen räknar man med att vår generation ska träda fram.