Foto: Lehtikuva/Sari Gustafsson

Förvånade partimedlemmar på Östersjön

Förvåningens vind blåste över Östersjön när drygt 400 finlandssvenskar samlades till den stora finlandssvenska kryssningen i dag. – Det här kom som en chock för mig, efter allt som har hänt är Stefan Wallin starkare än någonsin inom partiet, säger Mikaela Nylander.

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander har nyss klivit ombord på färjan som ska föra drygt 400 finlandssvenskar på kryssning i Svenska bildningsförbundets regi. Några timmar tidigare har Nylander fått beskedet att SFP:s ordförande Stefan Wallin avgår, genom ett telefonsamtal strax före partistyrelsemötet, och hon är förvånad.

– Jag hade trott att han skulle sitta kvar till år 2013. Dels på grund av att vi har kommunalval på kommande, dels för att visa alla dem som också oskyldigt har skjutit på honom.

Själv betecknar Nylander partiordförandeposten som ett drömuppdrag. För hennes del kan en kandidatur falla på familjeskäl. Med tre söner på nio, sex och två år och en make som är både företagare och själv aktiv inom politiken, betecknar hon sin familjesituation som ”minst sagt utmanande”.

Nylander ska nu diskutera med sin familj och lovar ge besked före påsk.

Nylanders åsikt är att partiordföranden också självklart ska vara minister. Heter nästa ordförande inte Anna-Maja Henriksson, som är justitieminister, skulle det betyda att Wallin får stiga åt sidan från försvarsministerposten.

En annan överraskad kryssningsresenär är Päivi Stor­gård, vice ordförande för SFP.

– Jag är lite ledsen, jag hade gärna haft kvar honom.

Storgård kan ändå väl förstå att Wallin väljer att lämna posten för att ha mer tid för familjen.

– Speciellt med tanke på hans tidigare post som jämställdhetsminister föregår han med gott exempel.

Själv kommer Storgård inte att överväga en kandidatur.

– Nej. Jag har ingen erfarenhet från riksdagen.

Storgård är övertygad om att fler namn än de som nu förekommer i spekulationerna kommer att dyka upp under kryssningen som pågår till söndag.

Ung kvinna?

Jan D. Oker-Blom, medlem i Helsingfors stadsfullmäktige och stadsstyrelse, är en av dem som ville bli partiordförande när Wallin blev vald för sex år sedan. Nu känns en kandidatur ändå inte aktuell.

– Då handlade det om att få en valrörelse i gång. Dessutom var jag vice ordförande.

Oker-Blom säger att han helst ser en ung kvinna som ordförande, men går det inte att hitta en sådan kandidat går det bra med antingen en kvinnlig eller en ung kandidat.

Också Oker-Blom är förvånad över Wallins avgång.

– Jag hade tänkt att beskedet skulle komma nästa år.

Den före detta SFP-profilen och ministern Ole Norrback vill inte ta ställning till vem som ska leda SFP efter Stefan Wallin.

– Det är inte min sak att avgöra. Partimedlemmarna behöver inte mitt råd, men jag kommer att närvara vid partikongressen i juni om jag blir bjuden.

Gällande framtiden ser Norrback en viktig roll för SFP.

– I ett hårdare politiskt klimat är det ännu viktigare med en svenskspråkig rörelse, som också generellt har en tolerant inställning.