Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Stefan Wallin avgår som partiordförande i juni

Stefan Wallin avgår som SFP:s ordförande vid partidagen i juni. Han meddelade om sitt beslut vid SFP:s partistyrelsemöte i dag.

Europaparlamentariker Carl Haglund överväger att ställa upp i ordförandevalet, men säger att han först måste diskutera saken med sin familj, rapporterar Svenska Yles radionyheter.

– Det kom inte som en total överraskning, men det kom ändå plötsligt, säger Haglund till Svenska Yle om Wallins beslut.

Varken SFP:s vice ordförande Anna-Maja Henriksson eller statssekreterare Marcus Rantala som båda nämnts i spekulationerna om Wallins efterträdare vill ta ställning till en eventuell kandidatur.

– Vi får fundera på hur vi går vidare. SFP behöver en samlande kraft som har brett stöd, säger Henriksson men vill inte uttala sig om hon är en sådan person.

Marcus Rantala säger att han redan fått flera förfrågningar genom sms.

– Men jag har sagt att jag funderar på det.

Vid SFP:s partistyrelsemöte sade Wallin att han ursprungligen tänkt sitta på posten enbart i sex år. Han valdes till partiordförande 2006.

– Jag vill för säkerhets skull göra alldeles klart att mitt besked i dag inte på något sätt har att skaffa med de senaste veckornas turbulens kring försvarsmaktsreformen. Mitt avgörande fattade jag för sex år sedan och bekräftade det ännu en gång för mig själv under julledigheten, säger Wallin.

Han motiverar sitt beslut med sin familj.

– När jag började som partiordförande 2006 hade jag två barn på daghem. Nästa år har vi redan en tonåring och en högstadieelev. Tiden går och här hjälper det inte att fråga varför.

Wallin fortsätter som riksdagsledamot och ställer upp i kommunalvalet i Åbo.

Riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander säger att hon förstår Wallins beslut, men att hon väldigt gärna hade sett Wallin fortsätta. Hon hade velat ge partikongressen en chans att ge Wallin sitt förtroende för att bemöta de politiska attacker Wallin utsatts för under den senaste tiden.