Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Stefan Wallin har riksdagens förtroende

Riksdagen har gett försvarsminister Stefan Wallin (SFP) fortsatt förtroende med rösterna 95–59. – Det var väl en ganska onödig episod, säger Wallin efter att nästan en veckas klappjakt är över.

Oppositionen försökte fälla försvarsminister Stefan Wallin (SFP) för att han först sade att beslutet att bevara Nylands brigad i Dragsvik var enbart den militära beredningens men senare erkände att han själv hade styrt det politiskt.

I torsdagens förtroendeomröstning röstade 95 ledamöter för Wallin och 59 emot. Kristdemokraten Sari Palm från regeringsfronten röstade blankt medan 44 ledamöter var frånvarande. Resultatet innebär att Wallin kan fortsätta som försvarsminister. Efter omröstningen säger han att episoden var ganska onödig.

- Åtminstone är man ganska många erfarenheter rikare.

Att Wallin skulle få riksdagens förtroende var praktiskt taget klart då Socialdemokraternas riksdagsgrupp sade sig stödja honom efter att ha fått fråga ut honom på torsdagseftermiddagen.

Känner du någon bitterhet?

- Jag tror inte att den här branschen är till för dem som försöker ta sig fram med bitterheten som bränsle. Dert handlar om att kunna lära sig. men det är klart, under sådana här episoder blottar många människor sitt riktiga jag, och det kan man ju inte låta bli att notera.

SDP:s partisekreterare Mikael Jungner sade i tv på torsdagskvällen att episoden har lämnat en spricka i regeringens samarbete.

Vad anser du om sossarnas agerande?

- Jag förstår att det har funnits tryck också i regeringspartiernas grupper och att det trycket har pyst över i form av varmluft av olika slag men det är kanske inte min sak att ha så mycket synpunkter på vad de andra regeringspartiernas grupper har sagt eller gjort.

Vänstergruppen, Centern och Sannfinländarna hade tillsammans föreslagit misstroende mot Wallin. De anser att Wallin vilseledde riksdagen när han inte talade om att han använt politisk styrning.

Det är mycket ovanligt att riksdagen röstar om förtroendet för en enskild minister. Den förra omröstningen 1994 gällde dåvarande handels- och industriminister Seppo Kääriäinen när staten beslutat sälja 30 procent av Veitsiluoto till Enso Gutzeit.