Costa Concordia: En kropp till funnen - dödsoffren nu 16

Dödstalet i olyckan med lyxfartyget Costa Concordia stiger. Kaptenen har fått bära hundhuvudet efter den dödliga olyckan, men nu vänds sökljusen också mot rederiet.

Italienska brandkårsdykare upptäckte på tisdagen ännu en död kropp, fångad på den slagna lyxkryssaren Costa Concordias tredje däck där flera av livbåtarna förvarades. Därmed steg dödstalet efter fartygskatastrofen till 16, med minst lika många fortfarande saknade. Nio av sexton dödsoffer har identifierats. Bland dem finns en ungersk 42-åring som, efter att ha hjälpt barn in i en livbåt, rusat till sin hytt för att rädda sin fiol, och en fransk 71-åring som lämnade över flytvästen till sin fru, som överlevde.

Överlevarnas ilska har framförallt riktats mot kapten Francesco Schettino, anklagad för dråp och för att ha lämnat sin post innan alla passagerarna förts i säkerhet. Men Schettino får stöd av sin fru, som i en intervju i franska tidningen Paris Match anklagar medierna för att söka en syndabock.

Men även rederiet, som hittills lagt ansvaret på kaptenen, har nu hamnat under lupp och företagets högsta krisbefäl kan komma att förhöras.

Samtidigt försöker bärgare utreda hur Costa Concordias 23 bränsletankar ska tömmas, något som väntas ta två dygn.

Fakta: Fartyget Costa Concordia

Det lyxiga kryssningsfartyget Costa Concordia byggdes 2006 och har sedan dess blivit känt som en flytande semesterort. Det nu kapsejsade fartyget har bland annat kunnat skryta med havens största spa- och biografanläggning, sju restauranger och ett dussin barer.

Fakta om fartyget:

Tonnage: 112  000

Längd: 290 meter

Max antal passagerare: 3 780

Besättning: 1 090

Byggnadsår: 2006

Antal hytter: 1  430

Registreringsland: Italien

Befäl: Italienska

Besättning: Internationell(TT)

Källa: Researrangören Globetrotter