Haavistos anhängare. Foto: Lehtikuva

Haavisto: Nu kör vi med stil hela vägen!

– Nu festar vi! Men från och med i morgon bitti är målet klart: Seger i andra omgången! Rockklubben Tavastias väggar har genom årtiondena vant sig med oljud, men publikens gensvar på Pekka Haavistos uppmaning blev nästan för mycket.

Folk skrattade, grät och tjöt.
– Tack. Det är ni som har gjort det omöjliga möjligt. Det är ni som har drivit kampanjen i de sociala medierna, som delat ut flygblad, som trott på mig från första stund.
– Nu kör vi till slut och med stil, hade Haavisto uppmanat sina anhängare redan innan han gav sig i väg till den gemensamma valvakan på Musikhuset.

När han två timmar senare återvänder är drömmen verklighet.
– Det här skulle bli slutfesten, men det blir bara en mellanfest!

Publiken är en ung och brokig samling. Helt uppenbart är att bara en del av anhängarna är gröna. Medelåldern ligger kring trettio. Med finns allt mellan rockare och unga urbana människor i karriären. Det vimlar av kändisar från både kultur och näringsliv. Bland annat skådespelaren Sinikka Sokka och Sofia Jansson, som förvaltar Mumin-varumärket.

– Haavisto står för en modern värld. Det är en värld där vi alla vill leva. Han drar med sig mig, mina barn... Det här är en motreaktion mot riksdagsvalet, säger Jansson.
Haavisto inledde kvällen med att tacka sin familj och kampanjfolket.

– Antonio, du har fått stå ut med mycket under kampanjen. Tack ska du ha, sade han med ett ömt ögonkast på partnern Antonio Flores.

När Haavisto tackade sin mamma Anja Haavisto och sina syskon, framhöll han också sina medtävlare.
– Vi blev ett väl sammansvetsat gäng. Vår kampanjgrupp kommer inte att yttra ett ont ord om någon av de andra kandidaterna.
– Vi rättade till varandras slipsar och någon kunde konstatera att "så där går du inte ut framför kamerorna", någon putsade Timo Soinis skor och de andra hjälpte mig när jag hade fastnat med bilen i en snödriva. Vi bildade ett bra gäng!

Haavisto beskrev hur atmosfären förändrats under valrörelsen.
– I början sade man att en grön liberal kandidat eventuellt kan få stöd i huvudstadsregionen, men ju längre kampanjen led desto större stöd har vi fått också ute i landet.

Haavisto hade en egen tolkning av om hans framgång är en motreaktion mot Sannfinländarnas framgång i riksdagsvalet.
– Många människor som stödde sannfinländarna i riksdagsvalet har nu varit med på våra valtillställningar. De vill ha en förändring, ett annorlunda Finland.

Antonio känner av hypen
– För ett halvt år sedan trodde ingen att Pekka skulle få mer än två, tre procent. Nu är han en stark kandidat för presidentposten. Utvecklingen går framåt i Finland, konstaterade Antonio Flores med sitt karaktäristiska vita breda leende.

– Visst har vi de senaste dagarna känt av att det är en hype på gång. Folk på gatan har hälsat oss med uppmuntrande rop.

Valvakan fick en alldeles speciellt familjär karaktär när Haavistos mor dök upp och hälsades varmt med kindpussar av svärsonen.
– Visst är det spännande. Inte trodde väl någon detta i början, men Pekka har alltid gått sina egna vägar och överraskat oss tidigare, oftast positivt.

Hurdan president skulle han bli?
– En som noga tänker sig för innan han fattar sina beslut, men när han väl har gjort det så håller han fast vid dem i vått och torrt.

En av kvällens många artister som uppträdde på Haavistos valshow var sångerskan Paula Vesala. Hon sammanfattade många av anhängarnas tankar den här kvällen med orden: "Pekka, efter riksdagsvalet fylldes vi av en känsla av hopplöshet. Nu har du gett oss hoppet tillbaka."