Foto: Karl Vilhjalmsson

Paavo Väyrynen utesluter inte nya val

Paavo Väyrynen utesluter inte att han kan ställa upp även i framtida val.

Stämningen på Centerns valvaka på hotell Continental föll i botten redan då Rundradion publicerade sin första prognos. I en timme hade anhängarna firat Paavo Väyrynens klara ledning över Haavisto, men innerst inne visste åtminstone partiledningen att försprånget i förhandsrösterna inte räckte.

När kvällens hjälte återkom från tv-sändningen i Musikhuset möttes han av stort jubel.
– Kampanjen har varit en stor upplevelse. Jag skulle inte byta bort en enda dag. Tyvärr räckte inte rösterna. Men jag ser inte att vi kunde ha gjort någonting annorlunda, sade Väyrynen.

Partiordförande Mari Kiviniemi tackade Väyrynen och hans fru Vuokko för deras insats.
– Er kampanj är ett levande exempel för alla centerpartister hur man från ett hopplöst utgångsläge med bara några procents stöd kan resa sig.
– Samtidigt som vi är besvikna över att det inte bar ända fram är vi oerhört stolta över dig, Paavo. Centern kommer att behöva dig också i framtiden.

Mari Kiviniemi ville inte ta ställning till hur centerpartister borde rösta i andra omgången.
– Våra anhängare är kloka och vet själva hur de röstar.

Kritiska röster
Bland Paavo Väyrynens anhängare på valvakan hördes också kritiska röster. Fred Koroleff var snabb att hitta en syndabock.

– Det är partiledningens fel att understödet inte räcker. Man motarbetade konsekvent Väyrynens kandidatur och försökte på ett svinaktigt sätt hitta en motkandidat.
– Hade man från början ställt sig bakom Paavo och arbetat för honom skulle han ha haft alla chanser att vinna, ansåg Koroleff som redan 1988 arbetade för Väyrynen.

Mari Kiviniemi förnekade bestämt att hon skulle ha ogillat Väyrynens kandidatur i somras.
– Det där är någonting som medierna hittat på. Jag ville från början ha Paavo Väyrynen som vår kandidat. I annat fall hade jag förstås själv ställt upp.

Men ni letade efter en motkandidat med ljus och lykta?
– Det stämmer att många ute på fältet ville ha ett primärval. Men det hindrade inte att man samtidigt stödde Väyrynen. De som känner honom visste att han skulle göra en mycket bra kampanj.

– De senaste månaderna har partifältet enhälligt slutit upp bakom Paavo och gett honom all den hjälp han behövde, också om han drivit kampanjen så som han själv velat.

Riksdagsgruppens ordförande Kimmo Tiilikainen ansåg att Paavo Väyrynen gett partiet tillbaka framtidstron.
– Nu står vi starka och kommer att ge Samlingspartiet en riktig match i höstens kommunalval. Centern har inte på länge varit så enad som nu.

Vad fick Haavisto att gå förbi?
– Omöjligt att säga. Man ska minnas att presidentvalet är ett personval som inte ska jämföras med andra val.

Pauli Kymäläinen från Kouvola hörde till Paavo Väyrynens mest inbitna anhängare på valvakan. Han kunde inte tänka sig någon annan som ny president. Han var bitter när Haavistos försprång ökade minut för minut.

– Paavo Väyrynen är den enda som till utbildning är doktor, det har glömts bort i kampanjen men borde beaktas.
– Och han är den enda som besökt alla delar av Finland. Han skulle därför ha varit bäst rustad att leda landet.