Biaudet: För tidigt att tänka på nästa kampanj

Eva Biaudet är allt annat nedslagen när hon återkommer till SFP:s valvaka. Hon är strålar samtidigt som hon är uppenbart rörd och har inte långt till tårar när hon tackar partifolket för stödet.

Partiordförande Stefan Wallin är mer än nöjd med hennes insats och säger att han med facit i hand skulle ställa upp henne på nytt.

– Däremot är jag besviken över att de manliga kandidaterna fick hela 95 procent av rösterna, och att de två kvinnorna fick bara fem procent. Det är förbluffande att kvinnorna inte har röstat på en karismatisk, internationellt känd kvinna och fyrabarnsmamma, säger Wallin. Ett så lågt stöd har kvinnor i presidentvalet inte fått sedan Helvi Sipilä ställde upp för tiotals år sedan.

När det är klart att Sauli Niinistö och Pekka Haavisto går till final är stämningen på Svenska folkpartiets valvaka som på ett familjärt och glammigt cocktailparty. Av allt att döma är ingen besviken på eller upprörd över att Biaudet inte gör ett bättre val.

Och om Wallin är besviken på det lilla stödet för kvinnor är också SFP:s genom tiderna mest framgångsrika presidentkandidat Elisabeth Rehn bestört.
– Det är mycket märkligt. Jag undrar om inte folk har resonerat att vi nu har haft en kvinna på posten i tolv år och att det är dags att byta. Som om vi inte har haft tillräckligt med manliga presidenter, säger Rehn.

Stefan Wallin understryker att ett presidentval alltid är ett personval.
– Presidentvalet avviker konsekvent från ett vanligt val. Ett utmärkt exempel är Elisabeth Rehns framgångar. Hon fick långt fler röster än stödet för SFP hade förutsatt, påpekar Wallin.

Wallin menar att ett riksdagsparti är skyldigt sina väljare att ställa upp en egen kandidat.
– Det handlar om att erbjuda alternativ, om att ha en egen kandidat. Väljarna fattar sina egna beslut och det måste vi respektera.

På frågan om SFP ställer upp Biaudet om sex år säger han att det är en mycket lång tid i politiken. …
– När det gäller kommunalvalet måste vi kavla upp ärmarna i vår, säger Wallin. Och åt frågan om han har för avsikt att övertala Biaudet att ställa upp i höst skrattar han bara:
– Vi får se.

Huruvida SFP testamenterar Biaudets röster till någondera i finalen säger Wallin att partiet utan egen kandidat av hävd aldrig tar ställning till valets andra omgång.
– Det står var och en fritt att säga sin åsikt om de två kandidaterna i den andra omgången.

Biaudet vill i det här skedet inte ta ställning.
– Jag ställde upp för att vinna. Och nu det känns bra. Valrörelsen har varit en fantastisk upplevelse. Jag är oerhört glad över det förtroende och stöd som jag har mött överallt, säger hon.

Hon vill inte heller dryfta framtiden, inte vare sig presidentvalet om sex år eller ens kommunalvalet i höst.

– I kväll är i kväll. I morgon är en ny dag. Jag har inte ägnat en tanke åt valet vare sig i höst eller om sex år, säger hon och ser snarast förbryllad ut över frågan om hon återgår i arbetet som minoritetsombud redan på måndag.

I vimlet på valvakan minglar också Astrid Thors som ser med förväntan på följande fas i presidentvalet och emotser spännande valdebatter.
– Niinistö får lov att ge sig in i utrikespolitiska diskussioner. Haavisto är kunnig och starkt engagerad.

– Min önskan är att hon ställer upp på nytt om sex år. Då är hon fortfarande en aktiv kvinna i sina bästa år, säger kampanjchefen Päivi Storgård.