Klicka på grafiken för att se den i sin helhet. Grafik: Mikael Bobacka

Niinistö skulle slå ut alla i en andra omgång

Pekka Haavisto och Timo Soini är de två som skulle knappa in mest på Sauli Niinistö i en andra omgång, om det blir en sådan, enligt Hbl:s opinionsundersökning.

I de senaste tre presidentvalen har vi haft direkta folkval. Två saker är gemensamma för dem alla: Det har blivit en andra omgång – och den andra omgången har varit jämn.

Det kan bli en annorlunda andra omgång nu, ifall Hbl:s opinionsmätning fungerar som spåkula. Är Sauli Niinistö med i den andra omgången ser det ut som om det största hotet för honom vore att ställas mot Timo Soini eller Pekka Haavisto – och också de skulle knipa endast en fjärdedel av rösterna.

Om valdeltagandet blir högt bland de äldre medborgarna gynnar det Niinistö ännu mer i en eventuell andra omgång. Ju äldre väljare, desto större är stödet för Niinistö. Det är nämligen bland de yngre åldersgrupperna som stödet är störst för Niinistös närmaste konkurrenter.  Bland 18–29-åringarna skulle Haavisto en dryg tredjedel av rösterna i en andra omgång mot Niinistö, och intressant är att också Paavo Väyrynen och Paavo Arhinmäki skulle knipa en tredjedel av de yngsta rösterna mot Niinistö, men räknar man med alla åldersgrupper dalar deras chanser. 

Den allra största segern skulle Niinistö få ut om motståndaren var Sari Essayah eller Eva Biaudet.

"Klyftorna krymper än"
Heikki Paloheimo, professorn i statsvetenskap vid Tammerfors universitet, överraskas inte särskilt mycket av resultatet i opinionsmätningen. Däremot påpekar han att klyftorna mellan Niinistö och de övriga säkert krymper fram till valdagen, för så har det gått tidigare.

– Jag tror det blir mycket jämnare än det nu ser ut.

Att Niinistö har mer stöd bland de äldre förmodar Paloheimo beror på att har lång erfarenhet och varit partiledare.
– Äldre betonar mer erfarenhet, medan de yngre tycker att det som kandidaterna står för just nu är viktigare.

Att erfarenheten inte ser ut att gynna Paavo Lipponen eller Paavo Väyrynen i lika hög grad har olika orsaker, menar Paloheimo.
– Paavo Lipponens problem är att många SDP-väljare är rätt gamla, och bland det äldre vänsterfolket kan han uppfattas luta för mycket åt höger.

EU-inställning avgörande
Ett annat problem för Lipponen är att han, i ett race mot Niinistö, inte skulle skilja till tillräckligt mycket från sin motkandidat, menar Paloheimo.

– Jag undrar hur det skulle gå med valdeltagandet om vi får en sådan andra omgång. Valdeltagandet blir säkert högre om kandidaterna i andra omgången är sådana att folk upplever att de vill ta ställnig för eller emot.

I mätningen ser det ut som om Paavo Väyrynen inte skulle vinna i någon konstellation ifall han kommer till en andra omgång. Paloheimo bedömer att de äldre associerar honom med hela hans politiska historia. Bland annat framgår det av samma opinionsmätning att 59 procent av 60–70-åringarna betecknar Väyrynen som den mest makthungriga och 31 procent som den mest opålitliga.

– De yngre har ingen erfarenhet av politiken i slutet av 1970-talet och på 1980-talet då Väyrynen hade en image som besvärlig.

Att Väyrynen skulle komma till en andra omgång tror Paloheimo inte att är omöjligt. Han ser nämligen inställningen till EU som det nya gungbrädet som delvis ersatt den traditionella vänster–högerkonstellationen. I sådana fall gynnar det Timo Soini och Väyrynen. Att Pekka Haavisto också ser ut att klara sig bra beror på att hans profilering i globala utrikesfrågor ändå skiljer sig tillräckligt mycket från Niinistö och Lipponen, menar Paloheimo.

– Vi kan alltså för första gången få en andra omgång där det inte finns någon kandidat från ett vänsterparti.

Den andra omgången i presidentvalet, om det blir en sådan, är den 5 februari.