Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Greklands beslut skakar om eurozonen

Efter beskedet om den grekiska folkomröstningen om stödpaketet är det fem förvånade och oroade nordiska statsministrar som möts i Köpenhamn. – Nu måste vi veta mer om tidtabellen, säger Finlands Jyrki Katainen.

– Det här innebär stor osäkerhet för euroområdet och gör att de positiva effekter som hade kunnat uppnås efter förra söndagens beslut riskerar utebli, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml).

Det är en synbart beklämd statsminister som träffar sina nordiska kolleger i Köpenhamn. Viktiga frågor i det nordiska samarbetet överskuggas av gårdagens överraskningsbesked om att Grekland ordnar folkomröstning om stödpaketet.

– I en demokrati har alla länder rätt att rösta och beslutet kommer sig av en besvärlig situation inom landet.

Nej till stödpaket = nej till euron?

Statsministern vill inte ta ställning till vad som händer om grekerna röstar nej och ifall det samtidigt betyder ett nej till euron.

– Om det blir ett nej är det en allvarlig situation speciellt för Grekland och grekerna.

De andra nordiska länderna står utanför euroområdet, men vid årsskiftet är det Danmark som axlar ordförandeskapet för unionen.

– Folkomröstningen är ingenting det danska förmanskapet ska ta ställning till, men om omröstningen sker i januari kommer den alldeles säker att diskuteras vidare, säger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Sveriges Fredrik Reinfeldt håller med Katainen om att gårdagens beslut är ett uttryck för diskussionen i den grekiska inrikespolitiken.

– Vi vet inte vad utgången är, men blir det ett nej ser nog många det samtidigt som ett nej till euron.