Foto: EPA/Simela Partzantzi

Grekerna folkomröstar om stödpaketet

Grekland ska folkomrösta om det nya EU-stödpaketet, meddelar det hårt ansatta landets premiärminister Giorgos Papandreou, rapporterar Reuters.

– Om det grekiska folket inte vill ha det så kommer det inte att godkännas, säger Papandreou till nyhetsbyrån AFP.

–Vi litar på medborgarna, vi tror på deras omdöme, vi tror på deras beslut.

Enligt den grekiska nättidningen Ekathimerini.com har Papandreou också sagt till sina partikamrater i parlamentet att han kommer att utlysa en misstroendeomröstning i parlamentet. Den kommer sannolikt att genomföras nästa år. Folkomröstningen kan ske redan senare i år.

Enligt en färsk opinionsundersökning anser nästan 60 procent av grekerna att stödpaketet är "negativt" eller "antagligen negativt". Den senaste veckan har protester hållits runt om i Grekland mot regeringens besparingar.

Räddningspaketet som EU-ledarna beslutade om i förra veckan innebär att Greklands statsskuld skrivs ned med 100 miljarder euro, motsvarande omkring 920 miljarder kronor, genom att värdet på grekiska statspapper halveras.

EU-företrädare ska nu träffa avtal med bankerna var och en för sig om detta. Parat med ett stöd- låne- och reformprogram ska det få ned den grekiska statsskulden till 120 procent av BNP 2020.

Euroländernas räddningsfond EFSF ökas kraftigt från 440 miljarder euro till 1 000 miljarder euro. En del av pengarna ska komma från länder utifrån EU, som Kina och Brasilien, är det tänkt. Fonden ska klara att fylla hål även i Spanien och Italien om sådana uppstår.

De europeiska bankerna ska stärkas genom hårdare krav på hur mycket de ska ha i kapital. De flesta banker väntas klara det genom att be aktieägarna om mer pengar, hålla inne vinster och begränsa aktieutdelning. En del kan behöva statlig hjälp.