AFP / Lehtikuva

Börserna runtom i Europa sjunker kraftigt

Börserna runtom i Europa sjönk kraftigt under tisdagen.

Det grekiska beskedet om en folkomröstning har mötts med bestörtning på marknaderna, på flera håll har börserna rasat upp till sex procent.

Euroområdet tungviktare, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy, höll en telefonkonferens om beslutet. EU uppgav att unionen helt sidsteppats.

– Vad som håller oss tillbaka är att Grekland inte officiellt har informerat oss. Till dess att vi fått till exempel ett brev så har vi svårt att reagera, sade en talesperson för EU-kommissionen enligt Reuters.

Den grekiska premiärministern Giorgos Papandreou meddelade i går kväll att det grekiska folket ska få säga sitt om de sparåtgärder som krävs för att EU:s räddningspaket ska träda i kraft – och att resultatet av folkomröstningen är bindande. Finansminister Evangelos Venizelos sade att till en grekisk tv-station att omröstningen troligen kan ordnas i januari.

Opinionsmätningar visar att grekerna till nästan 60 procent ställer sig negativt till krispaketet. Ett nej i folkomröstningen skulle enligt experter troligen betyda en totalkollaps för den grekiska ekonomin.