Iltalehti fredagen den 14 oktober.

CKP: Terroristledaren inte kopplad till förundersökningen

En av ledarna för terroristorganisationen al-Shabaab besökte Finland för ett par år sedan för att samla in pengar och värva medlemmar, skriver Iltalehti. Centralkriminalpolisen säger till Hbl att mannen inte är misstänkt i den pågående terroristundersökningen.

Iltalehti hänvisar till uppgifter om terrorledaren som har publicerats på sajten Wikileaks. Där finns en rapport som har sänts från USA:s ambassad i Sverige.

Enligt rapporten besökte organisationens andlige ledare Hassaan Hussein Finland, Sverige och Norge 2009.

Enligt utredningsledare Kaj-Erik Björkqvist på Centralkriminalpolisen har Hussein inte någon direkt koppling till den pågående terroristutredningen i Finland.

– Han är inte en av de misstänkta. I dagens läge styr det här inte vår förundersökning. Får se om det har någon koppling i framtiden. Det vet vi inte ännu, säger han till Hbl.

Svenska medier har även skrivit om Husseins besök. Han deltog bland annat i en konferens i Bellevue-moskén i Göteborg. I en annan rapport från den amerikanska ambassaden heter det att man inte vet vilket Schengenland som hade beviljat Hussein visum.

al-Shabaab har kopplats ihop med den första terroristutredningen i Finland. Centralkriminalpolisen misstänker fyra personer i Finland för att ha finansierat terrorism. En av dem är finsk medborgare, de andra somalier.

Enligt Kaj-Erik Björkqvist har det under veckan inte skett några stora förändringar i den pågående förundersökningen.