Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Terrorister kan ha värvats och finansierats

De två anhållna – en man och en kvinna – är finska medborgare, men med somalisk bakgrund, skriver Ilta-Sanomat i dag på morgonen. Den ena misstänks ha värvat terrorister, den andra stod för finansieringen.

Den första terrorrättegången någonsin i Finlands historia kan bli verklighet efter att Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen anhållit två personer.

Tidigare i vår meddelade Skypo att den somaliska terrororganisationen al-Shabaab är på väg att etablera sig i Finland. Och i december i fjol uppgav Skypo att de har ett tiotal personer under uppsikt efter misstankar om en koppling till våldsamma organisationer som al-Qaida.

Men när det gäller de två personerna som anhölls för en dryg vecka sedan är myndigheterna tystlåtna. CKP meddelar bara att de misstänks för finansiering av terrorism och rekrytering för ett terroristbrott. Yles nyheter rapporterar att personerna är av utländsk bakgrund.

Ingen har tidigare misstänkts för terrorbrott i Finland. I dag berättar CKP och Skypo mer om fallet.

– Det finns helt enkelt för lite information för att kunna analysera terrormisstankarna, säger Toby Archer, tidigare terrorismexpert på Utrikespolitiska institutet till Hbl.

Bakgrund
Åtta år bakom galler
  • Även den finska lagstiftningen tar ställning till terroristbrott.
  • Det är straffbart att begå terrordåd, planera sådana, leda en terroristorganisation eller främja dess verksamhet, utbilda för ett terroristbrott, värva folk för verksamheten eller finansiera den.
  • Straffet för värvning eller utbildning kan bli en fyra månader till åtta år lång fängelsedom.

Ökat terrorismhot i Norden
På fredagen var det oklart om de två misstänkta hade finansierat och värvat terrorister i Finland eller i utlandet.

Så sent som för en vecka sedan bedömde Skyddspolisen att det inte finns konkreta terrorhot mot Finland. Däremot skrev den tidigare Skypo-chefen Ilkka Salmi i årsrapporten från 2010 att enskilda staters intressen i Finland och internationella evenemang kan utsättas för hot.

Under samma år fick Skypo tilläggsfinansiering för att bekämpa terrorism. Dessutom var det första gången som sambandsmän skickades till finländska beskickningar som var "viktiga med tanke på terrorism".

Skyddspolisen säger att det på senare tid kunnat märkas att internationell terrorism utgör ett hot mot Norden. Också Försvarshögskolan bedömde efter tragedin i Norge att antalet försök till terrorattentat och gripanden i anslutning till dem ökat klart under de senaste två åren.

Misstankar och ärekränkning
År 2005 gjorde Yle-programmet MOT ett inslag där man antydde att tre kurder som bor i Åbo hör till en grupp som finansierar terrorism. När programmet spelades in befann sig personerna i Irak anhållna, misstänkta för terrorism. Senare släpptes trion. I fjol fällde Högsta domstolen programmet för ärekränkning, skriver tidningen Journalisten. Rätten ansåg att programmet inte presenterade tillräckligt med bevis för misstankarna. Yle och journalisterna dömdes att betala 5 000-10 000 euro till varje kurd.

Skyddspolisen anser att det i Finland kan finnas verksamhet som ansluter till terrorism. Ändå har läget i Finland varit annorlunda än i till exempel Sverige och Norge, eftersom antalet personer som planerar terrordåd är klart mindre här, tror Försvarshögskolan.

CKP och Skypo utförde husrannsakan i flera lokaler i huvudstadsregionen och konfiskerade samtidigt bevismaterial. Myndigheterna har undersökt misstankarna en längre tid eftersom utredningsansvaret flyttades över till CKP redan i maj. Innan det ansvarade Skypo för det långa spaningsskedet. Förundersökningen fortsätter i en gemensam utredningsgrupp.

Mer information i dag

Förundersökningen föregicks av långvariga spaningar av Skyddspolisen. Ansvaret för utredningen övergick till CKP:s spaningsenhet i maj 2011.

Gripandena och husrannsakan utfördes i samarbete med Skyddspolisen och förundersökningen fortsätter i en gemensam utredningsgrupp.

CKP och Skypo informerar om fallet klockan 12 i dag, lördag.

På plats från CKP finns undersökningsledaren och kriminalkommissarien Kaj-Erik Björkqvist, den allmänna ledaren och kriminalinspektören Jaakko Christensen samt biträdande chefen Tero Kurenmaa.

Skyddspolisen representeras av överinspektör Timo Kilpeläinen och biträdande chef Olli Kolstela.