Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Två till misstänks för finansiering av terrorism

Centralkriminalpolisen misstänker två nya personer i fallet där terrorism kan ha finansierats i Finland. En av dem är finsk medborgare. Det innebär att det nu finns totalt fyra misstänkta.


Båda de nya misstänkta befinner sig utomlands

Polisen har gjort en husrannsakan hos en av dem och beslagtagit material. Den misstänkta personen har lämnat landet men polisen misstänker ändå inte att personen flytt från brottsprocessen.

Ett flertal personer är kopplade till fallet, varav en del vistas utomlands. Enligt polisen utreder man nu om de gjort sig skyldiga till brott. Polisen har bland annat förhört många vittnen och bett om handräckning från utlandet.

Polisen grep tidigare en kvinna och en man misstänkta för finansiering av terrorism. Mannen misstänks också för rekrytering för terroristbrott. Polisen säger att de två känner varandra. Kvinnan har nu släppts fri men förlagts med reseförbud. Förundersökningen fortsätter.

Centralkriminalpolisen uppger att den misstänkta finansieringen handlar om små summor som skickats till Somalia. Rekryteringsbrottet är i första hand kopplat till den islamistiska al-Shabaab-organisationen som är verksam i samma land. Verksamheten antas ha pågått mellan sommaren 2010 och våren 2011.