Foto: Scanpix/Lehtikuva/ANDERS WIKLUND

Nya avslöjanden om Håkan Juholt

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt är satt under hård press. Allt fler frågar: Hur länge kan Håkan Juholt sitta kvar?

Tidningen Expressen avslöjar i dag att Håkan Juholt under två tillfällen hyrt en bil för att köra mellan Oskarshamn och Stockholm och fått ersättning för det – samtidigt som han ansökt om kilometerersättning för egen bil.

I går haglade frågorna om de alltför stora hyresbidragen som Håkan Juholt lyft. Några avgörande nya svar gav Juholt inte.

– Det är klart att många är besvikna och oroliga inför det som har hänt de senaste dagarna. Jag har försäkrat för alla att jag har gjort det som jag trott har varit riktigt.

Håkan Juholt har sedan 2007 begärt full ersättning från riksdagen för övernattningsbostaden i Stockholm, som han delar den med sin sambo, trots att hon borde ha stått för halva hyran.

Enligt beräkningar i svenska medier har Håkan Juholt fått ut 160 000 kronor för mycket i hyresbidrag – pengar som han betalade tillbaks först när Aftonbladet uppmärksammade saken.

– Jag har varje år skriftligen lämnat uppgifter om min boendekostnad till riksdagsförvaltningen. Jag har trott att det är så man ska göra. När jag fick reda på att det inte är så man ska göra så har jag försökt rätta till felet.

I går möttes Håkan Juholt av ett enormt mediauppbåd när han anlände till Sveriges riksdag för att delta i höstens första stora partiledardebatt.
– Nu är mitt fokus på att tala om ett annat Sverige – ett Sverige där vi bygger bostäder i stället för att sänka restaurangmomsen, ett Sverige där vi satsar på skolan i stället för att genomföra stora skattesänkningar.

Förtroendet borta
Men frågan är om någon bryr sig bryr sig om Socialdemokraternas ekonomiska politik när så många obesvarade frågor hänger kvar över Juholt. Nu handlar nästan allt i rapporteringen om svensk inrikespolitik om Juholts bidrag.

Juholtaffären har påverkat förtroendet för partiledaren. I går berättade Dagens Nyheter att bara 16 procent av svenskarna har förtroende för Håkan Juholt som partiledare. Bara Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson har lägre förtroendesiffror än S-ledaren.

Också opinionssiffrorna för Socialdemokraterna sjunker.

– Det är fullt logiskt Det har varit ett antal dagar med högt tonläge och många bollar i luften, många spekulationer och många rykten. Nu kommer det att redas ut av åklagare och advokat.
– Socialdemokratin kommer alltid tillbaka oberoende av hur mörkt det ser ut, säger Juholt.

"Avgår inte"
Håkan Juholt har inte för avsikt att avgå.

I måndags inledde Åklagarmyndigheten en förundersökning mot Håkan Juholt om ett misstänkt bedrägeribrott. Håkan Juholt vägrar kommentera detaljer kring hyresfusket med motiveringen att det råder förundersökningssekretess. I går sköt åklagaren ner den undanförklaringen. Det står Juholt fritt att kommentera detaljerna om hyresbidragen.
Det väljer han att inte göra.
– Jag tycker att det är olämpligt, heter hans nya förklaring.

"Hedersman"
Håkan Juholts egen assistent Peter Cervin har sagt att Juholt redan i augusti fick veta att han tar ut för stort hyresbidrag, men att s-ledaren trots det lämnade in en ny ansökan om fullt hyresbidrag i september.

Strax innan partiledardebatten kallade Juholt sin assistent för en "hedersman". Kort där efter tog Peter Cervin time out från sitt jobb.
– Peter Cervin har hamnat i centrum för någonting som jag är ansvarig för. Det är jag som ska stå i centrum för mediernas uppmärksamhet, säger Juholt.

Fattigsverige
Under partiledardebatten gick Håkan Juholt till hårt angrepp mot Alliansregeringens politik. Han sade att Socialdemokraterna vill mota bort det fattigsverige som man ser komma tillbaka.

– Regeringen väljer att sänka krogmomsen i en situation där var fjärde ung pojke avslutar gymnasiet utan godkända betyg, dundrade han.

Statsminister Fredrik Reinfeld (M) svarade med att fyra kronor av tio i Socialdemokraternas skuggbudget går till människor som inte arbetar.

De flesta partiledarna lät bli att beröra Juholts hyresbidrag under debatten.

Nya Centerledaren Annie Lööf bröt det mönstret:
– Håkan Juholt ger termen dagsaktuell en ny dimension, pikade hon honom.