Håkan Juholt. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa.

S-ledaren Håkan Juholt: Någon vill skada mig

Sveriges S-ledare slog tillbaka i dag och dementerade bedrägerianklagelserna. .

– Det är lögn, säger Håkan Juholt om att han redan 2009 skulle ha förstått att riksdagens bostadsbidrag var för stort.

Vid en hastigt inkallad pressträff i fredags gjorde Juholt en så kallad pudel genom att lägga sig platt för avslöjandet om att sedan 2007 tagit emot 160 000 kronor för mycket i bidrag från riksdagen för dubbel bosättning. Allt var hans fel och skulle rättas till snarast.

Under helgen har nya uppgifter tillkommit om när han insåg felaktigheten. Enligt Aftonbladets källor blev han varnad vid en internrevision 2009. Enligt S-märkta statsvetare vore hans position som partiledare i fara om den saken kunde bevisas.

En till synes avslappnad Håkan Juholt tog i dag emot nyhetsbyrån TT i partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm. Han berättar att hans bostäder i förorten Västertorp och hemma i Oskarshamn är "belägrade" av fotografer och reportrar.

Total dementi

TT: När exakt insåg du hur riksdagens ersättningsregler för boende fungerar?

– Efter sommaren. Någon gång i skiftet augusti, september. Ingen fram till dess har i något sammanhang menat att jag har gjort fel och jag har själv inte förstått att jag har gjort fel.

Om att han blev varnad redan 2009:

– Vi har gått tillbaka och tittat i revisionen och där finns ingenting sådant. Den uppgiften är en lögn och den förs fram av någon som vill utnyttja detta tillfälle för att skada mig ytterligare lite grann.

– Till 100 procent kan jag förneka detta, säger Juholt.

Granskat allt

I maj skickade gruppledaren Carina Moberg ett mejl till alla S-ledamöter om de förmåner och regler som gäller i riksdagen och uppmanade dem att studera detta. Där fanns även särskilt angivet reglerna för övernattningslägenheter.

TT: Satte du dig inte i det?

– Jo, men jag trodde att jag hade gjort rätt hela tiden.

TT: Är du säker på det inte finns andra bidrag som du har tagit emot från riksdagen som också är felaktiga?

– Ja, jag har verkligen försökt gå igenom allting.

Upprepar ursäkt

TT: Personer i partistyrelsen och ute i partidistrikten är nu kritiska mot dig. Hur stor belastning blir den här bidragshistorien?

– Jag har gjort många människor besvikna och ledsna, och sårat sådana som trott och tror på mig, svarar han och medger "ett allvarligt tillkortakommande".

– Jag ber om ursäkt till alla dem som känner sig besvikna, ledsna och arga.

Ännu är det ingen som har ropat på avgång och Juholt känner av ett starkt stöd inom partiet.

– Men det är klart att det här misstaget med att inte känna till reglerna skadar mig och socialdemokratin.