EPA/BARBARA GINDL

Förundersökning inleds mot Håkan Juholt

S-ledaren Håkan Juholt är nu föremål för en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott.

Överåklagare Björn Ericson vid riksenheten för polismål kan avgöra om Socialdemokraterna måste byta partiledare igen. Håkan Juholts felaktiga hantering av ersättningen för sin bostad i Stockholm, som gett honom 160000 kronor (17600 euro) för mycket, hamnade i går på åklagarens bord.
– Vår ambition är att detta ska handläggas så snabbt som möjligt för alla inblandades skull, säger Björn Ericson till Aftonbladet.

Fortsätter som förut
I ett skriftligt uttalande sade Juholt att han välkomnar förundersökningen och att han kommer att samarbeta fullt ut med åklagaren. Juholt fortsätter sitt arbete helt enligt tidigare planer, uppger presschefen Dan Svanell.

– Han förbereder sig inför partiledardebatten som inleds klockan nio på onsdag, säger Svanell.

Enligt uppgift till TT så kommer under eftermiddagen och kvällen telefonmöten att hållas med partiets verkställande utskott, partistyrelsen och med samtliga distriktsordförande. Avsikten är att informera om det uppkomna läget.

– Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt, säger Juholt i ett pressmeddelande.