Lutherstiftelsen vigde tre nya egna präster

Lutherstiftelsen vigde tre nya egna präster på lördagen, den här gången i lokaler som tillhör den ortodoxa församlingen i Kuopio.

Bland de vigda finns Sebastian Grünbaum som ska leda en svensk församling i Åbo.

Den evangelisk-lutherska kyrkan ville inte överlåta en lokal för prästvigningarna, som den anser bryta mot kyrkolagen. Lutherstiftelsen grundades 1999 och har egna församlingar på 22 orter men verkar fortfarande inom den evangelisk-lutherska kyrkan.

Biskopen för Luther-stiftelsen, Matti Väisänen, har inte längre formell rätt att verka som präst i Finland.
– Det som sker är att man håller på att bygga upp en parallell konstruktion inom kyrkan, och det strider mot kyrkolagen och -ordningen, säger teologiska sekreteraren för biskopsmötet Jyri Komulainen.

Komulainen säger att Lutherstiftelsen kunde grunda ett eget kyrkosamfund eftersom den inte klarar av att verka inom den evangelisk-lutherska kyrkans ramar. Han säger att det definitivt gått för långt när man börjar viga präster stick i stäv med kyrkoordningen.

– Som en självständig kyrka kunde Luther-samfundet däremot agera som den vill, och vi kunde ha ett ekumeniskt förhållande med den.

Prästvigningen har väckt debatt också inom den ortodoxa kyrkan. Metropolit Ambrosius skrev tidigare på webbtjänsten Suomi24 att han önskar att den ortodoxa församlingen i Kuopio inte skulle överlåta sina lokaler för ändamålet. Ärkebiskop Leo å sin sida meddelade FNB via sin sekreterare att han inte längre vill kommentera frågan.

– Det handlar trots allt om en församlingssal, inte en kyrka, sade sekreteraren Outi Vasko.

För ungefär ett år sedan vigde stiftelsen sina fyra första präster i Finland.