Foto: Lutherstiftelsen

Lutherstiftelsen får sin första svenska präst

Sebastian Grünbaum, 26, blir Lutherstiftelsens första svenskspråkiga präst när en finlandssvensk församling grundas i Åbo. Bland den stora allmänheten är stiftelsen mest känd för sitt motstånd mot kvinnopräster.

Du blev klar med dina studier i teologi vid Åbo Akademi i våras. Nu väljer du att prästviga dig inom Finlands Lutherstiftelse som befinner sig i en schism med evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Var det ett lätt val?
– Det var ett ganska naturligt val. Jag har redan i tio år haft en apostolisk ämbetssyn. Främst handlar det om att jag håller fast vid det som Kristus sade: att prästämbetet är ett ämbete för män. Den här synen har stått sig redan i 1 988 år.

Du var sexton när du kom fram till att den här ämbetssynen är den rätta. Vad var det som avgjorde?
– Det fanns personer som hade ett stort inflytande på mig då. Jag vill inte nämna några namn, för det är bättre att jag själv står för min syn. De som påverkade mig kan också ha ändrat åsikt sedan dess. Jag har också själv tvivlat ibland.

Hur stor blir din församling?
– Det beror lite på hur många som blir aktiva, men det handlar om mellan 15 och 40 personer. En stor del är unga, men vi har också församlingsmedlemmar som är medelålders.

Vad blir dina uppgifter till en början?
– Jag ska bland annat utarbeta gudstjänstformer på svenska. Lutherstiftelsen har bara varit finskspråkig hittills, så jag vill bygga en språkbro till den finska sidan. Till pastorsuppgifterna hör förstås själavård och sedan tre gudstjänster per månad.

Kotimaa var först ute med nyheten om att Helsingforsbördige Sebastian Grünbaum vigs till präst inom Lutherstiftelsen. Det sker den 17 september i Kuopio.