Halvar Sandell tänker närvara då Lutherstiftelsen får nya präster om en dryg vecka. Lutherstiftelsen kan inte vara en kyrka i kyrkan, säger Björn Vikström, biskop för Borgå stift.

Konservativa ÅA-teologer stöder Lutherstiftelsen

Upp till ett tiotal fundamentalistiska teologiestuderande vid teologiska fakulteten vid Åbo Akademi sympatiserar med Lutherstiftelsen, som är på kollisionskurs med den Evangelisk lutherska kyrkan.

En av de bokstavstrogna teologiestudenternas mentorer är Halvar Sandell, kaplan i Petrus församling i Helsingfors. Sandell, som är känd för sin konservativa kyrkosyn, har för avsikt att närvara då Grünbaum prästvigs.

– I längden går det inte att både vara stiftelsen och kyrkan trogen, säger Björn Vikström, biskop för Borgå stift.

För Vikström kom inte beskedet om att Lutherstiftelsen nu börjar konkurrera med Borgå stift och sätter i gång med svensk verksamhet som någon överraskning.

– Jag uppskattar att de här unga killarna vid teologiska fakulteten har hållit mig informerade om sina planer, men tycker att det är beklagligt att de anser att det här är den enda vägen, säger biskopen.

Lutherstiftelsens blivande svenskspråkiga präst är teologie magister Sebastian Grünbaum, 26. Den första svenska församlingen grundas i Åbo.

– Det var ett ganska naturligt val. Jag har redan i tio år haft en apostolisk ämbetssyn. Främst handlar det om att jag håller fast vid det som Kristus sade: att prästämbetet är ett ämbete för män. Den här synen har stått sig redan i 1988 år, säger Grünbaum om varför han valde Lutherstiftelsen som är på kollisionskurs med den evangelisk-lutherska kyrkan.

Sandell läromästare

Halvar Sandell, kaplan i Petrus församling i Helsingfors, har tidigare bjudit in svenska Missionsprovinsen som förut prästvigde Lutherstiftelsens finska präster. En stor del av de bokstavstrogna teologerna vid Åbo Akademi har vuxit upp med Sandell som läromästare.

Halvar Sandell, vad tycker du om att Lutherstiftelsen får en svenskspråkig präst?
– Jag avböjer att kommentera.
Varför det?
– Jag vill inte ge mig in i den offentliga debatten. Jag har inte så mycket att säga just nu.
Varför det?
– Jag vill ligga lågt.
Varför det?
– Det kan man ju spekulera om.
Du har tidigare sagt att de kristna måste ta saken i sina egna händer och själva börja prästviga bokstavstrogna om biskoparna vägrar?
– Det principiella står jag fast vid. Givetvis ska varje präst hålla fast vid den apostoliska ämbetssynen.
Kommer du att närvara vid Grünbaums prästvigning?
– Det tror jag väl. Vi har församlingsfrihet.

”Välj sida!”

Björn Vikström är inte begeistrad över att Halvar Sandell tänker delta då Lutherstiftelsen får sin första svenskspråkiga präst.
– Vad han (Halvar Sandell) gör som privatperson har jag ingen orsak att lägga mig i. Samtidigt är det klart att man genom att närvara godkänner att vår kyrkas medlemmar låter sig prästvigas av en biskop som inte är biskop i vår kyrka.

Vikström säger att det stora problemet i sammanhanget är att Lutherstiftelsen håller på att skapa en kyrka i kyrkan.
– Det är uppenbart att vi steg för steg går mot en punkt då församlingsmedlemmar och präster måste välja vilken kyrka de vill vara trogna och medlemmar i. Att både vara med i Lutherstiftelsen och den evangelisk-lutherska kyrkan kommer inte att hålla i längden.

Så hur stor är då den fundamentalistiska klicken vid Åbo Akademi som inte kan låta sig prästvigas av den evangelisk-lutherska kyrkans biskopar i Finland? En uppskattning av en student vid fakulteten är att det rör sig om mellan fem till tio personer.

– Alltid har det funnits bokstavstrogna, men det har kanske blivit mer högljudda med åren då de känt sig trängda, säger Liisa Mendelin, teologiestuderande vid fakulteten.

Sedan några år tillbaka prästviger inte de evangelisk-lutherska biskoparna män som vägrar samarbeta med kvinnliga präster.