Lokomotivfansen är otröstliga

Den ryska provinsstaden Jaroslavl är bedövad av sorg. Lokomotiv var allas stolthet. Utanför stadion växer nu en hög av blommor, ljus och hockeytröjor.

JAROSLAVL Pavel Levin och Jelisej Lipskij lägger sina blommor i den väldiga blomsterhögen utanför hockeystadion i Jaroslavl. Krysantemer, nejlikor, röda och vita rosor ligger staplade på varandra i rödvita högar, flankerade av brinnande ljus. Blommorna är varvade med hockeytröjor och scarfar i Lokomotiv Jaroslavls vita, röda och blå färger.

– Det här laget var vår stolthet. Vi hade det bästa laget på många år, ett dream team med utländska spelare som höll internationell standard, säger Jelisej Lipskij.
En av dem var den svenska målvakten Stefan Liv. Han hann aldrig debutera i sitt nya lag.

Framför blomsterhögarna står fans och gråter öppet. Flera snyftar så de skakar och vill inte tala med någon. Andra klappar i händerna och stämmer upp i hejaramsor. "Loko-loko-lokomotiv!" ljuder högt och trotsigt. Därefter skallar ropen: "Lokomotiv lever fortfarande! Lokomotiv lever fortfarande!"

Fansen är förbannade på stadens myndigheter, som enligt dem i praktiken skapade förutsättningarna för olyckan. Jelisej Lipskij konstaterar att stadsledningen valde att ordna en internationell demokratikonferens samtidigt som Lokomotiv skulle spela mot Minsk.

– Egentligen skulle vi ha haft en hemmamatch, men på grund av den här konferensen flyttades matchen till Minsk. Hade den inte gjort det hade alla spelare varit vid liv i dag. Dessutom var landningsbanan på flygplatsen för kort, planet fick inte upp farten innan det lyfte. Den här katastrofen hade aldrig behövt hända.

Olycksplatsen är avspärrad när Hbl anländer till stället, som ligger i närheten av byn Tunusja ett tjugotal kilometer utanför Jaroslavl. Det är en utpräglat rysk liten by bestående av trähus målade i blått med utsmyckades fönsterkarmar. Sjuhundra meter längre bort störtade planet.

Det här laget var vår stolthet. Vi hade det bästa laget på många år, ett dream team med utländska spelare som höll internationell standard.

– Alla kroppar har bärgats. Nu håller de på att samla ihop resterna av flygplanet. Undersökningarna pågår hela natten, meddelar en av poliserna på plats.

Spekulationerna om orsaken bakom olyckan är redan igång. Plantypen, Yakolev Yak-42, är ett gammalt rysktillverkat plan som enligt många experter inte längre borde användas. Men enligt de ryska myndigheterna hade planet kontrollerats och alla motorer fungerade. En teori är att planet flög mot en antenn. Orsakerna till störtdykningen är sannolikt flera.

I den sorgdrabbade staden är fansen trots allt övertygade om att deras älskade lag kommer att fortsätta.
– Det är klart att vårt lag inte kan dö. De köper ihop nya spelare. Men ett sådant dreamteam som vi hade i år får vi aldrig mer, säger Anna Ivanova.