Hockeysverige i stor sorg

Hockeysverige är i stor chock efter den tragiska flygplanskraschen där stjärnspelaren Stefan Liv förolyckades.

- Sorgen är stor och tung, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till TT.

Stefan Liv var en oerhört omtyckt människa och hans vänner och kollegor är givetvis bedrövade efter onsdagens tragedi.

- Det är med stor bestörtning som vi har mottagit det här beskedet. Det är så tungt... jag klarar inte av att prata mer, säger Hans-Göran Frick, ordförande i Stefan Livs tidigare klubb HV 71.

Match avbröts
Elitserieklubbens ordförande var långt ifrån ensam om att inte klara av att tala om dödsfallet. Johan Davidsson, lagkapten i HV 71, grät och sade att han inte orkade uttala sig om att ha blivit av med sin vän.

Det är inte bara i Jönköping som sorgen är stor. Under onsdagen hörde flera elitserieklubbar av sig till HV 71 med kondoleanser.

- Det är återigen en bekräftelse på vilken otroligt stor, populär och omtyckt människa Stefan var, säger klubbdirektör Peter Eklund till Jnytt.se.

Tre Kronors förre förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson var i Ryssland när olyckan inträffade. Numera tränar han Atlant Mytisjtji som på onsdagen premiärspelade mot Salavat Julajev. Efter bara 14 minuter avbröts matchen på grund av flygplansolyckan.

- Det är tragiskt det som har hänt. Det är en stor tragedi. Jag lider med Livs familj, hans hustru och barn måste ha det tufft just nu, säger Bengt-Åke Gustafsson som under flera år jobbade tillsammans med Stefan Liv i Tre Kronor.

Hedrades med tyst minut
Under onsdagskvällen spelades ungdomstävlingen Hockeypucken och Stefan Liv hedrades i samtliga matcher.

- Det var en tyst minut inför alla matcher, säger Christer Englund.

- Det här är väldigt tungt. Jag har träffat Stefan flera gånger och han är en väldigt positiv och glad människa. Det är mer än en hockeyspelare vi har förlorat, han var en väldigt trivsam människa.

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts har arbetat med Stefan Liv i såväl landslag som klubblaget HV 71.

- Jag har känt Stefan Liv i ganska många år och kommit honom nära både som människa och idrottsman. En av sakerna som känns så tragisk med hans bortgång är att han älskade ishockey, han var så ung i sinnet i ishockeyn och ville ständigt lära sig mer. Han var en fantastisk tävlingsmänniska. Jag tänker samtidigt på att han tackade nej till VM-spel i våras för sina barns skull, säger Mårts i ett pressmeddelande.