Oppositionen i Tripoli firade på Gröna torget i natt, efter att rebellerna intagit större delen av den libyska huvudstaden. EPA/STR

"Svårt att skapa enighet i det splittrade Libyen"

Striderna pågår fortfarande kring Muammar Gaddafis residens i Tripoli men allt tyder på att hans 40-åriga era som ledare för Libyen har nått sitt slut.

Specialforskaren Tommi Koivula vid Försvarshögskolan säger att rebellernas snabba intrång i Tripoli kom som en överraskning trots att Muammar Gaddafis grepp om landet avsevärt försvagats under den senaste tiden.

– Då rebellerna lyckades skära av underhållsförbindelserna till Tripoli förlorade regimen i praktiken sina möjligheter att vända kriget.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige säger att Natos bombningar av Tripoli haft en demoraliserande verkan på Gaddafis inre krets, soldaterna och civilbefolkningen.

– Man skulle ha trott att 4 000 legosoldater och den massiva säkerhetstjänsten skulle ha gjort större motstånd. Men det är väldigt påfrestande för soldaterna då de vet att de när som helst kan träffas av en bomb.

Koivula beskriver Libyen som ett lapptäcke av olika klaner och grupperingar, så att skapa stabila förhållanden i landet blir även i bästa fall en svår uppgift.

– Det har visat sig pågå inre stridigheter bland rebellerna, nu borde de snabbt kunna samla sina led för att undvika utbredda hämndaktioner. Gaddafi har sått split bland de olika grupperna, vi har exempel från Irak och Afghanistan där instabiliteten pågått i åratal efter att de egentliga krigshandlingarna upphört.

Atarodi tänker i samma banor men vill inte överdriva riskerna för ett inbördeskrig.

– Oppositionen består till stor del av människor från östra Libyen. Landet har länge varit tudelat och rebellerna borde nu försöka assimilera och inkludera folk från den västra sidan. Man borde överlappa sprickan mellan öst och väst, i annat fall vet man inte vad som händer.