På Gröna torget i Tripolis hjärta firade oppositionen i natt. Foto: EPA

Gaddafis son gripen

Muammar Gaddafis son Saif al-Islam har gripits och äldste sonen Muhammad sitter i husarrest efter nattens händelser i Libyen.

TV-kanaler har rapporterat om att Gadaffis säkerhetsstyrkor gett upp och att rebellerna fängslat ledarens son. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger att Gadaffis makt i Libyen nu helt håller på att brytas ner.

USA:s president Barack Obama uppmanade i morse Gadaffi att ge upp. Han sade i ett uttalande att Gaddafi måste inse att han inte längre kontrollerar Libyen och att "tyrannen" måste ge upp för att undvika mer blodspillan. Han försäkrade att USA kommer att stöda en fredlig övergång till demokrati och fortsätta att arbeta med sina allierade för att skydda det libyska folket.

Fest på torget

På Gröna torget i Tripolis hjärta firade oppositionen natten till måndagen.

Tidigt i morse strömmade rebellerna jublade in på det symboliskt viktiga Gröna torget i Tripolis hjärta. Torget har tidigare varit skådeplats för välregisserade hyllningsmöten för Gaddafi.

Tusentals unga människor dansade, viftade med den röd-svart-gröna flaggan och sköt salut. På andra håll revs bilder på Gaddafi ner från husväggarna.
Rebellerna sade natten till måndagen att de hade kontroll över hela Tripoli utom över Gaddafis jättelika högkvarter.

Många Tripolibor nåddes av sms från rebelledningen där det stod: "Gud är stor. Vi gratulerar det libyska folket till Muammar Gaddafis fall", skriver Reuters.

Men Mahmud Jubril, en av Nationella övergångsrådets ledare, varnade för att det fortfarande fanns motståndsfickor kvar både i och utanför Tripoli.

– Striden är inte över ännu, sade han tidigt på morgonen i oppositionens tv-kanal.

– Om Gud är god kommer segern att vara fullständig om några timmar.

Sent på söndagskvällen sändes en ljudupptagning med Gaddafi i libysk tv. Var han då befann sig var en väl bevarad hemlighet. Han manade libyerna att "rädda Tripoli" från en rebelloffensiv.

– Det är alla libyers skyldighet. Det är en fråga om liv och död, sade han.

Gaddafi gjorde ett liknande uttalande tidigare på kvällen då rebellerna stormade in i Tripoli.

Enligt informationsministern Musa Ibrahim hade Nato intensifierat bombningarna av Tripoli under söndagen, med omkring 1 300 dödsoffer och 5 000 skadade som följd, sade han på en tv-sänd presskonferens.

– Båda sidor är dödsförskräckta för varandra. De slåss för att de inte har något val, sade Ibrahim.

– Nato kan säga till rebellerna att sluta slåss. Vi kan säga till våra styrkor att sluta slåss. Då kan vi tala med varandra i stället.