Den libyske ledaren Muammar Gaddafis förestående fall innebär inte att oroligheterna i landet är över, tror experter. Foto: Lehtikuva / AFP photo/Evaristo SA

Pentagon: Gaddafi troligen kvar i Libyen

USA:s försvarsministerium Pentagon tror inte att Muammar Gaddafi har flytt Libyen, sade en militär talesman på måndagen.

– Vi har inte någon information om att han skulle ha lämnat landet, säger överste Dave Lapan.

Lapan kommenterade även spekulationerna om ett eventuellt internationellt fredsbevarande uppdrag.

Lapan säger att det återstår att se om det kommer att bli någon form av övergångsuppdrag, under FN:s eller Natos ledning, men USA planerar i varje fall inte att sända in markstyrkor.

Militärexpert varnar för inbördeskrig

Under dagen har Muammar Gaddafis trupper gjort motstånd mot rebellstyrkorna utanför Gaddafis tjänstebostad, uppger en representant för rebellerna.

Gaddafis trupper använde sig av stridsvagnar vid tjänstebostaden och nära hamnen. 
Enligt representanten har många rebeller dött i striderna i Tripoli.

Den libyske ledaren Muammar Gaddafis förestående fall innebär inte att oroligheterna i landet är över. Det värsta som kan hända är ett inbördeskrig, säger huvudläraren i strategi vid Försvarshögskolan, Juha-Antero Puistola.

När den gemensamma fienden är borta kan gammalt hat komma upp till ytan. Ett inbördeskrig kan bryta ut om man inte stoppar våldet i tid. Att Gaddafi hittas, grips eller dödas innebär inte att hotet om våld är över, säger Puistola.

– I bästa fall är allt över redan i kväll, säger Puistola.

Han betecknar rebellernas framfart som snabb, även om man visste att Gaddafis militära styrka var försvagad. Han noterar också att inte ens i Tripoli har folket varit berett att strida för sin ledare.

Enligt Puistola behövs det nu en övergångsregering som måste kunna verka också på områden som intagits av rebellerna. Den bör koncentrera sig på att bygga upp samhället efter Gaddafi istället för att upprätthålla hatet.

Tagit över Gröna torget

Tidigt i morse strömmade rebellerna jublade in på det symboliskt viktiga Gröna torget i Tripolis hjärta. Torget har tidigare varit skådeplats för välregisserade hyllningsmöten för Gaddafi.

Tusentals unga människor dansade, viftade med den röd-svart-gröna flaggan och sköt salut. På andra håll revs bilder på Gaddafi ner från husväggarna.

– Vi upplever historiska ögonblick, jublade den libyska aktivisten We'am Mohanna i Tripoli medan spårljus flög över natthimlen och ljudet av tutande bilhorn och skott hördes i bakgrunden.