EPA/DANIEL DEME

"Våldsamheterna de värsta på 30 år"

I Storbritannien pågår städandet efter nattens kravaller. Upploppen har nu pågått i fyra nätter och spridit sig från London till de större städerna.


I natt var det Manchester som råkade värst ut. Hundratals ungdomar slog sönder skyltfönster och plundrade varor. Åtminstone en butik sattes i brand.


Även Arndale, det största köpcentret i Manchester, utsattes för plundring. Grupper av ungdomar bröt sig in i köpcentret och bar ut högar av kläder, skor och elektronik, enligt ögonvittnen.


Förutom Manchester drabbades Liverpool, Nottingham, Birmingham och Salford av våldsamma upplopp.
I London är det däremot lugnare. Totalt 16000 poliser har kommenderats ut på gatorna för att hindra nya oroligheter från att flamma upp. Poliserna blir kvar åtminstone i denna vecka.
Sedan veckoslutet har polisen i London gripit 768 personer för kravallerna.

Även i andra städer har tiotals personer gripits.
Den brittiska regeringens kriskommitté samlas i dag under ledning av premiärminister David Cameron. Parlamentet är sammankallt till i morgon.

Polisen beskrev våldsamheterna på gatorna som de värsta på 30 år.

– Dessa människor har ingenting att protestera mot, det finns inga orättvisor eller gnistor som satt i gång detta. Det är helt enkelt kriminella handlingar, på en nivå jag aldrig sett förut, sade biträdande polismästaren i Manchester, Gerry Shewan.