Foto: AFP / Lehtikuva

Ambassaden uppmanar till vaksamhet i London

Finlands ambassad i London uppmanar finländare som rör sig i staden att hålla sig på alerten.

Det finns ändå ingen orsak att ställa in resor till Storbritannien.

–I centrum av London, där turisterna oftast rör sig, märks kravallerna knappast av. Oroligheterna bryter dessutom oftast ut först då mörkret faller, säger pressrådet Jouni Mölsä till FNB.

Det finns uppskattningsvis 10 000 finländare i London varje dag. Ambassaden känner till två finländare som hamnade mitt i ett upplopp i Tottenham. Den ena blev bestulen på sin handväska.

–Det lönar sig att vara vaksam om man befinner sig i London, men hela staden står inte i lågor. Det är inte en bra idé att gå och ta turistfoton av kravallerna, eftersom man löper stor risk att hamna mitt i folkmassorna.

Mölsä bedömer att oroligheterna kan fortsätta. Han ser mera bakomliggande orsaker till dem.

–I vissa områden är ungdomsarbetslösheten mycket hög, och det förekommer dessutom spänningar mellan de stora etniska grupperna. Den tredje faktorn är en kultur där unga, utslagna män tenderar att gå med i gäng.

Den afrokaribiska befolkningen i London har sedan länge förhålligt sig misstänksamt till polisen, eftersom unga, svarta män dött i samband med polisaktioner.

–De ser polisen som en mer eller mindre rasistisk organisation. Huruvida den är det eller inte, är naturligtvis en annan fråga.

Inte bara ungdomsgäng utan även kriminella sammanslutningar har deltagit i kravallerna. Mölsä ser inte bråket som något politiskt ställningstagande eftersom upploppsmakarna saknar ledare och politiska mål.

–Fenomenet är inte direkt populärt bland den övriga befolkningen. Människor som bor i områden där det förekommit kravaller är mycket upprörda över att folk slängt föremål in genom bostadsfönster.