Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Miguel Medina.

Brittisk polis tar till vattenkanoner och gummikulor

Den brittiska regeringen har beviljat polisen större befogenheter för att få slut på kravallerna.

Polisen har fått lov att använda gummikulor och vattenkanoner mot bråkmakarna. Tidigare har vapnen endast använts i samband med våldet i Nordirland.

Premiärminister David Cameron försäkrar att Storbritannien gör allt för att få slut på oroligheterna. Polisen har gripit över 1 100 personer runt om i Storbritannien.

Samtidigt har invånare i flera grannskap i Storbritannien samlats i sitt motstånd mot kravallerna. Invånarna har arrangerat städpatruller i flera stadsdelar. Under natten mot onsdagen samlades också hundratals personer i London för att skydda sina kvarter mot plundrare.

Den i Manchester bosatta finländaren Hanna Salomaa säger att stoltheten över den egna staden har fått många att ansluta sig till städpatrullerna.

– Under kvällen och morgonen har det blivit klart att samfundet har ökat sin styrka och motsätter sig den här sortens huliganism. Under morgonen har städpatruller samlats i centrum, sade Salomaa till FNB.

De värsta kravallerna under natten mot onsdagen utspelades just i Manchester. Salomaa tror att motståndet från majoriteten kommer att leda till att kravallerna tar slut.

– Om det hänt något ont så ökar det goda också, säger hon.

I London var natten mot onsdagen lugnare. Grupper av frivilliga vaktade sina gator i flera stadsdelar. I västra London hade sikherna samlats för att skydda sitt tempel, som enligt rykten skulle bli mål för plundrare. I norra London vaktade turkiska affärsägare sina butiker ända till morgonen.