EPA/Lindsey Parnaby

Sociala medier ger bränsle åt Londonkravallerna

Orosmakarna uppviglar varandra på Facebook och Twitter.

Kravallerna i London sprider sig via sociala medier då ungdomar eggar upp varandra och diskuterar ihop sig om platsen för nästa tillslag, skriver Huffington Post.

"Har du lust att hänga med och tjäna pengar så slår vi till i östra London inom kort" meddelade en ung man innan oroligheterna bröt ut.

Huffington Post skriver att tidpunkten för att sammankalla gatuupproren är idealisk. Sommarlovssäsongen pågår i Storbritannien och många ungdomar driver sysslolösa omkring. En stor del av polisstyrkan är dessutom på semester.

Också handdatorn Blackberry är populär bland upprorsmakarna, eftersom dess system gör det möjligt att skicka krypterade meddelanden.

Å andra sidan erbjuder de sociala medierna också en möjlighet för Londonborna att organisera motstånd mot de ilskna hoparna som rånar affärer och tänder eld på bilar. I går drog hundratals Londonbor ut på gatorna för att försvara sina hem. 

Kravallernas övergripande orsaker står enligt analyser i media att finna i Storbritanniens dåliga ekonomiska situation, den ökande marginaliseringen i samhället och i spänningarna mellan etniska minoriteter i de fattigare stadsdelarna.

En del demonstranter säger ändå att kravallerna bara är ett svepskäl för folk att slå sönder saker i största allmänhet och ta för sig ur affärerna eftersom "saker smakar bättre då de är gratis".