Foto: Cata Portin

Katainen öppnar för Kiviniemi och Soini

Fortsätter Jyrki Katainen att leda regeringsförhandlingarna är dörren till Ständerhuset definitivt stängd för SDP. Nu sonderar Katainen Centerns och Sannfinländarnas beredskap att sitta med i en regering tillsammans med Samlingspartiet, SFP, De gröna och Kristdemokraterna.

Jyrki Katainen (Saml) kallade på fredagen till presskonferens för att reda ut begreppen efter SDP:s och Vänsterförbundets överraskande uttåg från Ständerhuset.

– Läget är allvarligt. Nu är inte läge för politiskt spel och taktikerande. Landet behöver en fuktionsduglig majoritetsregering och för att vi ska lyckas med det behövs ärlighet och ett fosterländskt sinne.

Katainen vägrar peka ut syndabockar men det står klart att Samlingspartiet beskyller SDP i allmänhet och gruppordförande Eero Heinäluoma i synnerhet för att förhandlingarna kraschade i onsdags.

– Samlingspartiet var berett till långt gående  kompromisser  men i något skede kommer väggen emot. Det sker när slutresultatet skulle sakna trovärdighet. En sådan kompromiss är värdelös.

Enligt Katainen hann man göra stora framsteg i fråga om hur fattigdomen och inkomstklyftorna ska bekämpas.

– Men sedan lyckades vi inte enas om hur det kunde kombineras med garantier för att skuldspiralen bryts och den offentliga ekonomin fås på fötter.

De som hävdar att det är Katainens bristande ledarskap som är orsaken till att förhandlingarna strandade får följande svar.

– Fråga dem som stannade kvar på Ständerhuset hur det är med den saken. De som tågade ut är jäviga.

Så länge Katainen leder förhandlingarna är dörren för dem som tågade ut  definitivt stängd.

– I tretton dagar försökte vi förhandla med SDP. När slutresultatet är det här ser jag  inte att det skulle gå bättre om de kom med igen.

Katainens avsikt är nu att  fortsätta förhandlingarna med SFP, De gröna och Kristdemokraterna och samtidigt diskutera med Centerns Mari Kiviniemi och Sannfinländarnas Timo Soini om vilka förutsättningarna är för att de skulle kunna komma med.

Det ovanligt tillkrånglade läget beror enligt Katainen på att valresultatet var exeptionellt. De som undrar hur det är möjligt att vi kanske får en regeringsbas som är förvillande lik den gamla och valets storsegrre blir utanför får inte stor förståelse av Katainen.

– Berätta gärna för mig hur en majoritetsregering bestående av enbart valets segrare ser ut!