Expert: SDP har ännu inte sagt sista ordet

Socialdemokraternas uttåg från regeringsförhandlingarna betyder kanske inte att sista ordet är sagt om deras medverkan i den blivande regeringen. Det säger politiske experten Ville Pernaa till Hbl

– Det vore märkligt om slutresultatet av de strandade förhandlingarna innebär att sossarna hamnar i opposition, säger Ville Pernaa, som är chef för centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet.

Att allt föll på bara en fråga, tvisten om momsen, överraskade Pernaa. Och blir det så att SDP inte tar en plats i regeringen innebär det enligt honom i så fall att partiet inte lyckats maximera den maktposition man fick efter det relativt sett goda resultatet i valet.

– Det är mycket överraskande om sista ordet är sagt gällande sossarnas regeringsmedverkan. Å andra sidan kan det hända att onsdagens kollaps i förhandlingarna innebär att den tilltänkta sammansättningen av regeringen är död. Det är möjligt att sossarna har en annan koalition i åtanke, men vilken den är kan jag som forskare inte ge svar på, säger Pernaa.

Men någon teater inför de egna anhängarna handlar det inte om, enligt Pernaa. Den tiden är nog förbi.

Pernaa säger att målet nu borde vara att få en ny regering senast till midsommar så att det finns ett färdigt politiskt program inför hösten. En expeditionsregering sköter visserligen löpande ärenden, men några nya beslut för framtiden fattas inte.  Och stora frågor dyker upp alldeles snart.

– Bland annat borde arbetet med nästa års budget inledas, säger Pernaa.

 

Han menar att Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen bra kan fortsätta leda regeringsförhandlingarna bara han får riksdagsgruppernas stöd på tisdag.