Foto: Ann-Sofi Pesola

Djupsund: Sossarna har en plan B

Sossarna sade inte nej till Katainens bud med avsikt att hamna i opposition. De har alldeles säkert en plan B, säger statsvetaren Göran Djupsund till Hbl.

Olika syn på momsen pekas ut som orsak till att SDP lämnade regeringsförhandlingarna. Men det är inte hela sanningen, menar professor Göran Djupsund vid Åbo Akademi. Han misstänker också att man inom SDP inte var helt överens om att säga nej till Jyrki Katainens (Saml) förslag om en höjning av momsen. Djupsund tror att SDP:s partiledare Jutta Urpilainen hade velat fortsätta förhandla.  

– Jag tror personligen inte att att Urpilainen ligger bakom nejet. Troligare är att det finns krafter inom partiet som ville att det skulle gå så här. En drivande kraft är Eero Heinäluoma, säger Djupsund.

Han är övertygad om att SDP inte vill sitta i opposition i fyra år till. Så vad är då plan B?

– Sossarna hoppas kanske på att centern inte vågar gå med i en regering med Samlingspartiet igen. Då förlorar Katainens sina chanser att bilda regering och Urpilainen får ta över regeringsförhandlingarna. Det här är en logisk, möjlig plan, säger Djupsund.

Problemet blir bara hur SDP ska kunna bilda regering utan att ta med Sannfinländarna.

– Det är svårt att hitta koalitioner utan att ta med dem, säger Djupsund.