Sjundeås självständighet bör räddas, hävdar besvärsmakarna. Foto: Niklas Meltio

Nordström och Kokkonen lämnade in besvär mot Sjundeåfusionen

Motståndare till fusionen mellan Sjundeå och Lojo lämnade på tisdagen in ett kommunalbesvär till Helsingfors förvaltningsdomstol. I besväret kräver de att fusionsbeslutet upphävs.

Meddelandet är undertecknat av SFP:s Marcus Nordström som lämnade alla förtroendeuppdrag efter omröstningen den 9 november samt av De grönas Yrjö Kokkonen som befann sig på Lanzarote under omröstningen. Han var emot en fusion, men hans ersättare Harri Haanpää röstade för. Det ledde till att fusionen godkändes med minsta möjliga marginal 14 mot 13 röster.

De anser att det ligger i kommunernas intresse att Lojo stadsstyrelse och kommunstyrelsen i Sjundeå självmant tar upp ärendet för ny behandling.

Kokkonen säger att tiotals Sjundeåbor har varit i kontakt med dem och praktiskt taget alla har haft samma budskap. Sjundeås självständighet bör räddas.

Besvärsmakarna hävdar att flera formfel har begåtts i beslutsprocessen. Lojo stadsfullmäktige har enligt dem fattat sitt beslut på ett sätt som bryter mot kommunallagen och stadsfullmäktiges egen arbetsordning. I Sjundeå står beslutet i konflikt med såväl kommunallagen, kommunindelningslagen som fullmäktiges arbetsordning, heter det i ett pressmeddelande rubricerat Kampen för Sjundeås självständighet har börjat.

Besvärsmakarna kräver att domstolen förbjuder att beslutet verkställs.