Foto: Hbl-arkiv/Niklas Meltio

Folktinget beklagar Sjundeåbeslut

Svenska Finlands folkting beklagar att Sjundeå bestämt sig för en kommunsammanslagning med Lojo. Man befarar att den kommunala servicen på svenska försämras.

– Politikerna har med en rösts marginal fattat ett beslut som kör över kommuninvånarnas åsikt i folkomröstningen, säger Folktingets ordförande Christina Gestrin i ett pressmeddelande.

Hon jämför situationen med Karlebyfrågan och anser att ärendet inte utretts tillräckligt.

– Grundlagen förutsätter att kommuninvånarnas språkliga service tryggas på lika grunder. Eftersom den svenska språkminoriteten minskar från dryga 30 procent till 6 procent borde politikerna inför omröstningen ha gjort en grundlig bedömning av de språkliga konsekvenserna av en samgång med Lojo, för att garantera att det finns praktiska förutsättningar för en levande tvåspråkighet och service på svenska. Detta måste åtgärdas innan statsrådet kan besluta om en eventuell kommunsamgång, säger Gestrin.

Hon anser dessutom att det finns pågående processer som borde avslutas innan beslut om samgång fattas.

– Eftersom regeringen har startat en ny kommunreform borde de tvåspråkiga kommunerna invänta de kriterier för samgång som håller på att utarbetas, säger Gestrin.