Hela salen var fylld med kommuninvånare – redo att protestera. Foto: Niklas Meltio

Sjundeå sade ja till kommunfusionen med Lojo

Kommunfullmäktige i Sjundeå har röstat ja till en fusion med Lojo och Nummi-Pusula. I Sjundeå godkändes fusionen med knapp marginal, resultatet i omröstningen blev 14-13.

Stämningen var minst sagt spänd då Sjundeåpolitikerna röstade om fusionen med Lojo och Nummi-Pusula under kvällen. Med en rösts marginal beslöt fullmäktige att gå mot kommuninvånarnas vilja och rösta för en fusion.

Den gröna ledamoten och fusionsmotståndaren Yrjö Kokkonen befann sig enligt Helsingin Sanomat på semester i Lanzarote, en resa som bokats eftersom fullmäktige ursprungligen skulle mötas i oktober. Hans ersättare Harri Haanpää röstade för en fusion.

Även Nummi-Pusula röstade för fusionen med rösterna 16–11. Sent på kvällen sade också Lojo fullmäktige ja till ett Stor-Lojo med rösterna 27–24.

Kommunivånarna tände ljus vid en kista utanför skolan där omröstningen skedde.

– Helt skit, kommenterar Sjundeåbon Sebastian Sohlberg resultatet.

Den 25 september ordnades en rådgivande folkomröstning i Sjundeå. Då sade 63,5 procent av kommuninvånarna nej till att fusioneras med Lojo stad och kommunen Nummi-Pusula.

Det är meningen att Sjundeå och Nummi-Pusula ska slås sammans med Lojo i början av 2013.

Så här röstade Sjundeå
 • Ja, för fusion:
  Heikki Kaisla Saml
  Janne Laakkonen Saml
  Merja Rahkola-Toivonen Saml
  Arto Penttinen Saml
  Karl Holm Obunden
  Kari Vierinen Obunden
  Mikael Westermarck Obunden
  Pekka Keränen Sdp
  Thea Oinonen Sdp
  Kristian Parviainen Sdp
  Tuula Savinainen Sdp
  Tuulia Tuomi Sdp
  Harri Haanpää De Gröna
  Arto Varpio Centern
 • Mot fusion:
  Elisa Calin Grupp Calin
  Stefan Svanfeldt Sfp
  Susanne Ekström Sfp
  Peppe Forsblom Sfp
  Anders Karell Sfp
  Merja Laaksonen Sfp
  Marcus Nordström Sfp
  Raija Rehnberg Sfp
  Rabbe Dahlqvist Sfp
  Anna Paasikivi Saml
  Kirsi Pesonen Saml
  Kristian von Essen De Gröna
  Timo Raivio De Gröna

 

 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.