
Måltid, möte och svenska över en soppa
Hur lär man sig språket och blir en del av samhället om man inte kan umgås med dem som bor här? Det frågade sig svenska Ebba Åkerman och startade Invitationsdepartementet som sammanför folk kring en middag. Nu har konceptet spridit sig runt om Europa. Vi är med när Muhannad Ali äter soppa hemma hos Ulf Dahlberg i Stockholm.
Hackad lök åker ner i Ulf Dahlbergs gryta och får fräsa runt i rikligt med smör. Slutresultatet ska bli Monsunsoppa, kompositören och trubaduren Evert Taubes egen rätt.
En liten nervositet kan anas i Dahlbergs tvåa i Vasastan.
– Det är inte så ofta man lagar mat till någon man inte känner alls, säger han.
Det är Invitationsdepartementet som har pusslat ihop honom med gästen vi inväntar. Ebba Åkerman grundade den ideella middagsförmedlingen när det gick upp för henne hur segregerat Stockholm är och hur svårt det är att få folk utanför de homogena kretsarna att mötas.
Själv vikarierade hon som lärare i svenska för invandrare och blev ofta bjuden hem till sina elever.
– Jag förstod att det här är en helt vanlig sak i många kulturer och tänkte att fler borde ha möjligheten till det.
Över 500 måltider
Hon insåg att hon dels med sitt stora nätverk som infödd stockholmare, dels alla kontakter hon fått som lärare faktiskt skulle kunna åstadkomma något. Hon gjorde en Facebookuppdatering och plötsligt rullade det på. På ett och ett halvt år har det blivit drygt femhundra måltider.
Invitationsdepartementet har spridit sig till tjugofem orter i Sverige och lika många i övriga Europa, främst tysktalande länder. Det har uppmärksammats i bland annat tidningarna Die Zeit och New York Times.
Den som vill får på en webbsida anmäla sitt intresse för att vara värd, eller gäst. Hittills är det oftast nyanlända eller de som håller på att lära sig svenska som äter hemma hos en som bott här längre, men det är på inget sätt en regel.
– Jag vill betona att ingen gör en tjänst eller hjälper någon här, utan båda får en upplevelse, säger Åkerman.
Med förr
Muhannad Ali är punktlig och en veteran i sammanhanget. Han arbetar målmedvetet med att lära sig svenska och skaffa sig kontakter i sitt nya hemland. Till Sverige kom han från Libyen för knappt tre år sedan.
– Man lär sig svenska genom att prata med folk. Det är viktigt. Man måste vara duktig på att tala svenska för att hitta jobb.
Första gången hemma hos en familj kände han sig ändå aningen spänd. Kurskramrater och vänner hade varnat för inåtvända svenskar.
– De sade svenskar inte är sociala och inte pratar med invandrare.
Ulf Dahlberg medger att tröskeln att bjuda hem någon till sig är ett steg. Ändå gillar han konceptet.
– Det är ju ganska enkelt och naturligt, äta måste man ju ändå.
Men visst måste han också tänka till lite. Planen var först att bjuda på ärtsoppa, men eftersom den innehåller griskött och eftersom den svenska seden är att det serveras punsch till så slopade han den. Ali är muslim och äter varken fläsk eller dricker alkohol.
Potatis ...
Det visar sig fort att de två männen har rätt mycket gemensamt. Muhannad är 30, Ulf 36. Ulf är jurist på bank och Muhannad har en universitetsexamen i ekonomi. Och, kommer det fram, banken Ulf arbetar på har ett speciellt program för att få in just nyanlända experter.
Vi talar om livet i Libyen före och efter revolutionen, om det svenska studiebidraget och – förstås – om mat. Ali berättar att vanlig mat i Libyen är couscous, lamm, kyckling och pasta. I Sverige har han lärt sig att det dricks en hel del kaffe, eller fika som det heter här.
– Prinsesstårta, det är bäst i hela världen.
Potatis är han däremot inte så förtjust i och det innehåller soppan med musslor, torsk och morot som Dahlberg bjuder på.
– Alla svenskar rätter innehåller potatis på något sätt, skrattar Ulf Dahlberg.
Brända pannkakor
Ebba Åkerman arbetar i dag heltid med Invitationsdepartementet som fått finansiering från en stiftelse. Hon följer upp besöken, och av dem som har svarat på en enkät uppger var fjärde att de har träffats en eller flera gånger efter den första middagen.
På Facebooksidan kan man läsa om trevliga måltider, men Åkerman hoppas också på berättelser om när det inte har varit så lyckat, för olika missförstånd uppstår självfallet också.
Hon betonar att det inte är själva maten som är det viktiga – utan mötet. Strunta i att städa, och laga sådant du annars också äter, är hennes råd.
– Mycket hellre bjuder man på brända pannkakor än att man inte bjuder alls.
Tack vare stiftelsefinansiering arbetar Ebba Åkerman nu heltid med projektet och försöker bland annat utveckla de tekniska lösningarna.
Recept: Monsunsoppa
1 torsk, cirka 2 kg
cirka 30 färska musslor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
50 g rotselleri
1 msk smör
3 dl vitt vin, kan utelämnas, tillsätt då mer annan vätska
1 liter vatten
10 persiljestjälkar
5 vitpepparkorn
1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
5–6 potatisar
4–5 morötter, cirka 300 g
3 dl vispgrädde
1–1½ dl hackade färska örter, t.ex. dill, persilja och gräslök
salt
peppar
Borsta musselskalen i kallt vatten. Sluter sig inte musslorna när man knackar skalet i bänken ska man kasta dem, då är de dåliga.
Rensa och filea torsken och ta bort gälarna. Dela fiskskrovet och filéerna i mindre bitar.
Skala och hacka lök, vitlök och rotselleri. Fräs det snabbt i smör i en gryta. Tillsätt musslor, vin, vatten, persiljestjälkar, pepparkorn och rosmarin. Koka i fem minuter.
Ta upp musslorna, kasta dem som inte har öppnat sig.
Lägg ner fiskskrovet i musselbuljongen och låt koka tio minuter. Sila, spara fonden.
Skiva skalad potatis och morot.
Koka upp fonden. Lägg i potatis och koka den mjuk. Mixa soppan slät med mixerstav, eller kör den i matberedare. Rör ner vispgrädde, tillsätt morötter och torsk och låt allt sjuda cirka fem minuter.
Lägg i örter och slutligen de kokta musslorna. Smaka av med salt och peppar.
Receptet går att förenkla genom att man använder färdig fond och fiskfiléer.
Källa: Jesper Taube: Till bords med Evert Taube.
Recept: Sherba-soppa
400–600 g grytkött, lamm eller nöt, gärna med ben
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1–2 chilifrukter
2 tomater
3 msk olja
3 msk tomatpuré
1–2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk koriander
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
1 liter vatten
2 nävar risonipasta
3 msk hackad färsk koriander
färsk eller torkad mynta
Putsa köttet men låt fettet vara kvar. Hacka löken och vitlöken fint. Hacka tomaterna.
Värm upp olja och lägg i kött, lök, chilifrukt och vitlök. Låt steka en stund på hög värme. Tillsätt kryddorna, förutom myntan och koriandern. Fräs. Tillsätt tomater och tomatpuré.
Häll på vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärningen. Låt det hela koka i cirka en timme.
Tillsätt pastan och mer vatten om det behövs. Låt koka ungefär tio minuter. Tillsätt mynta och koriander. Låt koka cirka fem minuter.
Källa: Bloggen Dream of Libya