En knöl för varje tillfälle
Kokt eller stekt, på friland eller i pallkrage, utan eller med skal, pikkalaka eller lakaveeton, Timo eller Siikli? Den käraste knölen av dem alla, potatisen, ger upphov till många diskussioner, minnen och åsikter.
Ett är säkert och det är att potatisen är en mångsidig ingrediens i matlagning, som smakar väl som sådan och tål att smaksättas.
I morgon firar Marthaförbundet den finlandssvenska matkulturdagen, i år med fokus på potatis. Recepten här intill är ur vårt pinfärska matkulturmagasin, som delas ut vid Tre smeder i Helsingfors i morgon klockan 16–18, och kan även beställas via martha.fi.
Strömmingslåda
300 g salt strömming
10 potatisar, skalad och tunt skivad
1 lök
5 kryddpeppar (salt)
1 ägg
4 dl mjölk
1 1/2 msk vetemjöl
4–5 skivor bacon
Urlaka strömmingen i cirka två timmar. Rensa, bena ur och skölj. Smörj en ugnsfast form, varva potatis och strömming med tunnskivad lök och peppar. Strimla med hälften av baconet. Avsluta med ett lager potatis. Blanda ihop äggstanningen och häll över.
Placera resten av baconen överst och grädda i 225 grader i cirka 1 timme. Servera med inlagd rödbeta.
Fylld hasselbacks- potatis
4 stora potatisar
1 vitlöksklyfta
100 g getost
2 tomater
1/2 paprika
1 msk äppelvinäger
3 msk olja
Salt och peppar
Tvätta potatisen noggrant. Skär tunna skivor, men inte ända ner. Du kan använda en slev som du sätter potatisen i eller lägga ätpinnar av trä på båda sidorna av potatisen när du skär hacken. Fördela 1 msk olja över potatisen och pressa vitlök på potatisen. Grädda i 200 grader i 30–45 minuter tills potatisen är mjuk. Förbered toppningen under tiden potatisen är i ugnen. Skär tomat och paprika i små bitar. Blanda med olja och vinäger. Salta och peppra. Skär getosten i tunna skivor. Lägg getost i potatisens skåror. Grädda ytterligare cirka 10 minuter i ugnen. Lägg upp på tallrikar och fördela grönsakerna på potatisarna.

Rösti
10 potatisar, cirka 800 gram
1 dl emmentalost
3 msk olja att steka i
Skala, skölj och riv potatisen på grövsta sidan av rivjärnet. Tillsätt riven ost och rör om. Värm en plättpanna av gjutjärn och fördela potatisostblandningen i den varma pannan. Låt steka på medelvärme i cirka åtta minuter per sida. Servera med rom och crème fraîche, skagenröra, kräftstjärtar eller smörstekt svamp. Passar bra som bufférätt! Går bra att förbereda och sedan värma i ugn.
Gnocchi
800 g potatis av mjölig sort, exempelvis Rosamunda
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 knippe persilja
1 vitlöksklyfta
1 liter kantareller
Koka potatisen mjuk med skal. Skala och pressa i potatispress. Lägg den pressade varma potatisen i en bunke och tillsätt ägget och hälften av mjölet. Blanda och tillsätt mer mjöl tills degen precis går ihop (försök använda så lite mjöl som möjligt). Strö lite mjöl på en bänkskiva och arbeta ut degen till en lång (cirka 7 cm i diameter) cylinder. Skär ut 3 cm breda skivor och rulla varje skiva till en lång cirka 2 cm tjock cigarr. Placera ett par cigarrer bredvid varandra och skär ut 1–2 cm breda gnocchis. I det här skedet kan du göra ett mönster genom att trycka/rulla varje gnocchi med en gaffel. Nu är gnocchin färdig för att kokas (alternativ frysas in). Det går bra att låta gnocchin vila en timme eller två innan tillagning. Placera dem i så fall separerade på en mjölad bricka och skaka brickan var tionde minut och strö över lite mer mjöl. Koka gnocchin i cirka 5 minuter i saltat vatten med en klick smör. Servera med smörfrästa kantareller smaksatta med persilja och vitlök.
Gnocchi
Kronans kaka
2 dl mald mandel
150 gram smör
3 dl socker
3 ägg
5 kokta kalla potatisar
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Saften av 1 lime
Garnering: florsocker
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Pressa den kokta kalla potatisen genom potatispress. Alternativt riv på rivjärn. Blanda ner potatisen i smeten. Rör ner vetemjöl, mandel och bakpulver i smeten. Smaksätt med limesaft. Smöra och bröa en form, helst med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda i 180 graders ugnsvärme i cirka 50 minuter. Klipp till en liten papperskrona. Placera kronan på kakan och pudra florsocker på den något svalnade tårtan. Servera med en god vaniljsås eller en syrlig plommonkompott.