Köttbullar eller "kött”bullar
Kötthalten i färdiga köttbullar kan vara allt från noll till över 90 procent. Läs innehållsförteckningen för att veta vad du köper, rekommenderar Konsumentförbundet.
Att bara värma upp färdiga köttbullar ur ett paket tar förstås kortare tid än att krydda, blanda, rulla och steka dem själv en vardagskväll. Utbudet av färdiga köttbullar är stort, och det är också innehållsvariationen i dem.
Redaktionens genomgång av de vanligaste köttbullarnas innehåll visar samma sak som konsumentförbundets undersökningar. Förbundet gick förra hösten igenom innehållet i alla olika bullar och konstaterade även de att det är väldigt stor skillnad på både kötthalt, salthalt och fetthalt.
Annikka Marniemi, livsmedelsexpert på Konsumentförbundet, säger att det är just köttprocenten konsumenterna ringer om när det gäller köttbullarna.
– Den varierar mycket, från noll till nittioen procent, säger hon.
Enligt lagen måste namnet på livsmedelsprodukter korrekt beskriva vad de innehåller. Därför får en köttbulle inte kallas köttbulle om den till största delen består av kycklingkött.
– Det här var det mycket tal om för några år sedan, om broilerskinnbullarna.
I vårt test hittade vi en sort som kallas bara Pyörykkä/Bulle, inte köttbulle eftersom köttprocenten i produkten var noll. Är det korrekt namngivning?
– Det spelas ju förstås en del med namnen, och det kan uppstå överraskningar för konsumenten. Det är bra att läsa igenom innehållsförteckningen noga.
Marniemi påpekar att utbudet på färdiga köttbullar är väldigt stort. Det finns sådana som är av riktigt god kvalitet, och färdiga köttbullar kan riktigt bra vara del av en hälsosam och mångsidig måltid:
– Det största problemet med dem är precis som med all annan färdigmat salt- och fettprocenten, de kan vara väldigt höga och varierar mycket. Läs innehållsförteckningen, rekommenderar Marniemi.
För hälsans skull är det avgörande vad köttbullarna kombineras med. Äter man dem tillsammans med fransk potatis är det en helt annan sak än om de kombineras med färska grönsaker.