Mys med eget julgodis
Ingen jul utan godis. Att göra eget är bästa sortens pyssel. Gott att kalasa på och en prima present. Sätt fart på tomteverkstaden!
Jag kan fortfarande minnas hur det doftade i köket när mamma stod och kokade julkola. En ljuvlig arom av karamell, vanilj och smält smör spred sig från spisen. Det klipptes smörpapper och packades in kola så det stod härliga till. Inte en plomb var oberörd.
De där dagarna är sedan länge passé. Nu köper vi färdigt julgodis - för det är ju så mycket enklare. Men också garanterat doftfritt, mysfritt och pysselfritt. Tre faktorer som hör julen till. För julen ska dofta, vara mysig och pysslig för att kännas riktigt på riktigt. Vi kokar för lite kola helt enkelt.
Jag bestämde mig för att ta tag i saken. Ställde mig vid spisen och skapade julstämning alldeles på egen hand. För din och min egen skull. Fast besluten om att det måste gå att skapa kul julgodis utan att göra alltför stor affär av saken. En modernare version av mammas kola, fast med annorlunda och personliga inslag som chili, pistasch och rosmarin.
Se dagens recept som inspiration eller en vägledning tillbaka till dofternas julstök. Om inte annat är hemlagat julgodis en mäkta populär present att ge bort i dessa tider. Och har du inte tid eller ork går det alltid att fuska genom att piffa till köpegodis, som till exempel de ursnygga marshmallowsklubborna här intill.
Och ja, jag tvingade förstås mamma att rota fram sitt gamla kolarecept ur gömmorna. Håll till godo!
Mia Gahne/TT
Lingontryffel med chili
cirka 40 tryfflar, 15 minuter + 3 timmar i kyl
En knasig smakkombo kan tyckas - men rackarns vad gott det blev. Och enkelt! Rekommenderas varmt.
250 g mörk choklad med chili
20 g smör
1 dl vispgrädde
1/2 dl rårörda lingon
1 knivsudd salt
ischokladformar
några lingon att dekorera med
Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och häll i grädden. Värm tills blandningen nästan kokar och ta sedan bort kastrullen från plattan. Häll ned chokladhacket i grädden och låt smälta under omrörning. Blanda i lingon och salt och rör till en hyfsat slät och blank smet. Klicka ned tryffelsmeten i ischokladformar och dekorera med ett bär. Ställ på ett fat och låt stå i kylen tills chokladen stelnat. Serveras helst kalla.
Caramel Popcorn med chili och rosmarin
6 portioner, 30 minuter
Kanonbra julgodis att ge bort. Coolt, annorlunda och snyggt. Ancho är en sötare, medelstark chilipeppar. Pulvret finns att köpa i välsorterade kryddhyllor.
1 1/2 dl opoppade popcorn
2 1/2 msk olja
2 dl socker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
3/4 tsk salt
1/4-1/2 tsk anchochilipulver
2 tsk hackad färsk rosmarin
Poppa popcorn i olja enligt anvisningar på paketet. Häll över i en bunke och låt svalna. Häll upp socker i en stekpanna (helst gjutjärn) och smält på medelhög värme tills det blir ljusbrunt. Tillsätt smöret och rör om försiktigt tills du har en slät gyllenbrun massa. Akta så att det (och du!) inte bränns vid. Ta av karamellen från värmen, tillsätt vaniljsocker, salt, chilipulver och rosmarin och blanda väl. Häll smeten över popcornen och blanda snabbt. Bred ut alltsammans på en bakplåtspappersklädd plåt och bryt isär så gott det går. Låt stelna. Häll gärna upp i små glasburkar, knyt ett fint band om och ge bort.
Julsalami
cirka 20 skivor, 20 minuter + i kylen över natten
Kul julgodis med glimten i ögat. Dessutom är det gott. Hoppa över spriten om barnen ska smaka.
1 dl torkade aprikoser (fikon går också bra)
50 g smör
125 g mörk choklad
1 dl pistaschnötter
7 Mariekex, krossade
1 dl torkade tranbär
2 msk mörk rom
cirka 1 dl kokos
Klipp aprikoserna i bitar. Använder du fikon blir smaken väldigt mycket sötare, bara så du vet. Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull på väldigt svag värme. Tillsätt nötter, kexsmulor, aprikoser (eller fikon), tranbär och rom. Blanda väl och ställ in i kylen i minst 30 minuter. Häll upp smeten på en skärbräda och forma till en rulle så gott det går. Rulla in i plastfolie och låt stå i kylen över natten. Rulla sedan i kokos. Lägg fram på en liten skärbräda och låt alla skära sig en skiva av "salamin".
Marshmallowsklubbor
cirka 20 stycken, 15 minuter
Snyggt, enkelt och effektfullt sätt att fixa dekorativt julgodis.
100 g mörk choklad
1 dl valfritt strössel
2 dl hackade hasselnötter
fina papperssugrör
cirka 1/2 påse marshmallows
Smält chokladen försiktigt i omgångar i mikron, cirka 10 sekunder i taget och rör om mellan varje omgång. Häll upp strössel på ett fat och nötter på ett annat. Tryck ned ett sugrör i varje marshmallow och doppa botten i chokladen. Doppa genast den chokladklädda botten i antingen strössel eller nötter. Låt stelna.
Mammas julkola
cirka 50-60 stycken
Ja, här är den. Min mammas julkola från min barndom. Kan uppdateras och smaksättas efter eget huvud.
2 msk smör
5 dl tunn grädde
1 1/2 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl farinsocker
6 dl strösocker
Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad gryta. Koka under försiktig omrörning tills en droppe av massan stelnar i kallt vatten. Häll upp massan i en oljad långpanna. Låt svalna något och skär den med oljad kniv i fyrkantiga bitar. Vira in i smörpapper. Om man gör den utan kakao blir det gräddkola. Tips! Du kan smaksätta kolan med annat än kakao, till exempel flingsalt, rivet citron- eller limeskal, saffran, ingefära eller kanel.