Rensoppa och lingonsaft
för 10 personer
1,2 kg renskav av stek eller bog
Vatten
400 gram rotsaker (morot, kålrot, purjo, lök m.m.)
Potatis 2 stycken per person
Salt
1 korn kryddpeppar
Om du inte har färdig renskav, tälj tunna strimlor kött från en frusen stek. Du behöver inte använda hela steken på en gång utan kan tälja just så mycket som behövs per gång. Koka köttet i vatten cirka en och en halv timme. Använd en kastrull som rymmer minst fem liter. Lägg till så mycket vatten att alla ingredienser hela tiden lär täckta av vätska och ifall soppan påminner mer om en gryta än en soppa ska du hälla i mer vatten. Lägg till rotsaker, potatis (skalad och skuren i bitar), salt och kryddpepparkornet och koka tills potatisen är mjuk. Servera med lingonsaft.
Lingonsaft
En saftmaja full med lingon, cirka 10 liter
Ca 800 gram socker
Koka saften enligt anvisningarna på saftmajan och tappa upp i rena, upphettade flaskor.