Hamburgerbröd
Hamburgerbröd
ger ca 10 bröd
2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 medelstort ägg
40 g smör (ca 2 msk)
525 g vetemjöl (ca 8,5 dl)
Smält smöret, häll i vatten, mjölk och värm till 37 grader. Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig. Vispa ägget.
Ta fram hushållsassistenten och blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt jästvätskan och det vispade ägget. Låt knåda i cirka 10 minuter med degblandare – dubbla tiden om du kör för hand. Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (cirka 1 till 2 timmar).
Ta ut degen och dela i 10 bitar. Forma till bullar, lägg på en plåt och platta till lätt med handen. Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (cirka 1 till 2 timmar).
Grädda i 200 grader i cirka 13–15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt bröden svalna något och lägg sedan hamburgerbröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka. Bröden går bra att frysa.
Recept från Foodjunkies.se.