Citronbönor med broccoli
1 citron (helst ekologisk)
olivolja
2–4 sardellfiléer
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
200 g broccoli
salt
nymalen svartpeppar
2 burkar cannellinibönor, à 400 g
1 1/2 dl vatten
1 knippe bladpersilja, grovhackad
flagad eller riven parmesan
chiliflakes
Skiva citronen väldigt tunt och ta bort kärnorna. Hetta upp lite olivolja i en tjockbottnad gryta eller vid stekpanna, tillsätt sardeller, citroner och vitlök. Fräs tills citronerna börjar få färg och sardellerna fallit isär.
Ansa broccolin i mindre bitar och häll ner i pannan, fräs tills den börjar mjukna. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Häll ner i pannan tillsammans med vatten. Koka upp och låt puttra tills ungefär hälften av vätskan försvunnit.
Blanda i persilja, parmesan och chiliflakes. Smaka av med salt (tänk på att sardellerna är salta) och nymalen svartpeppar.